Коста Рика издигна кандидатурата на Кристиана Фигерес за генерален секретар на ООН

  • 07 юли 2016 20:55

  • 967
  • 0
Коста Рика издигна кандидатурата на Кристиана Фигерес за генерален секретар на ООН
©

Коста Рика издигна днес кандидатурата на Кристиана Фигерес за генерален секретар на ООН, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ТАСС.

"ООН и светът имат нужда от генерален секретар, който е строител на мостове, който може да слуша и да съветва, който може да помага за уреждане на спорове, да разработва споразумения и да предвижда проблеми. Кристиана Фигерес е доказала, че е такъв човек", заяви костариканският президент Луис Гилермо Солис.

Фигерес, която беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, става 12-ият кандидат за генерален секретар на ООН. За момента нейни съперници са генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова от България, бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, външната министърка на Аржентина Сусана Малкора, бившата външна министърка на Хърватия Весна Пусич, външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият президент на Словения Данило Тюрк, бившият министър-председател на Португалия Антониу Гутериш, който беше върховен комисар за бежанците на ООН, бившият външен министър на Македония Сърджан Керим, бившият външен министър на Молдова Наталия Герман и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
967 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини