ЮНЕСКО: Децата на бежанци са изправени пред пет пъти по-голям риск да отпаднат от училище

  • 20 май 2016 21:03

  • 1836
  • 0
ЮНЕСКО: Децата на бежанци са изправени пред пет пъти по-голям риск да отпаднат от училище
© Getty Images/Guliver

Децата на бежанци са изправени пред пет пъти по-голям риск да отпаднат от училище в приемните страни, предупреди ЮНЕСКО в публикуван днес документ, цитиран от Франс прес.

Общо 9 процента от децата са извън училищната система, но при бежанците този дял скача до 50 процента, се казва в документа, озаглавен "Стига вече оправдания" и публикуван съвместно от ЮНЕСКО и Върховния комисариат на ООН за бежанците.

При юношите 17 процента не посещават училища, но при бежанците това се случва със 75 процента от тийнейджърите, се подчертава в доклада.

"Децата бежанци, като всички деца по света, имат право на образование. От основно значение е децата, които са прокудени от местата, в които са техните корени, от война и насилие, да не бъдат още по-отритнати", подчерта в изявление Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Той прикани "донорите и организациите за развитие да помагат за интеграцията на децата и младите бежанци в националните образователни системи".

Числата силно се променят в зависимост от страните. Делът на основно образование при бежанците е 80 процента в Египет, Иран и Йемен, но само 40 процента в Пакистан и 50 процента в Етиопия, пише БТА.

В средното образование числата стават още по-ниски: в Кения, Пакистан и Бангладеш по-малко от 5 процента от бежанците на възраст от 12 до 17 години посещават училище, подчертава ЮНЕСКО.

А за младите бежанци "образованието има особено важно значение, защото самото посещаване на училище ги защитава от трафика на хора, незаконното осиновяване, брака на деца, сексуалната експлоатация и принудителния труд", подчертава генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

В тази ситуация "вече маргинализираните хора, като момичетата, често пъти са бежанците в най-тежко положение", се подчертава в документа. Дават се примери с бежанските лагери в Какума, Кения, където само 38 процента от посещаващите начално училище през 2015 г. са били момичета.

"В Пакистан, където ранните бракове и бременността при тийнейджърките са често явление, делът на напускане на училище при момичетата бежанци достига понякога 90 процента", посочва ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини