Липсата на пари и ръководство заплашва борбата със СПИН, заяви Бан Ки-мун

  • 07 май 2016 15:10

  • 2251
  • 1
Липсата на пари и ръководство заплашва борбата със СПИН, заяви Бан Ки-мун
© Getty Images/Guliver

Напредъкът в борбата със СПИН по света може да бъде загубен, защото програмите за превенция страдат от липса на ръководство, отчетност и финансиране, каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс.

Бан изтъкна като сериозно постижение намаляването с 42 процента на свързаните със СПИН смъртни случаи от 2004 г., когато беше пикът в тази насока и отбеляза, че напредъкът е довел до рязко повишаване на продължителността на живота в най-тежко засегнатите от болестта страни. Той предупреди, че тези успехи може да бъдат загубени без по-голямо и по-добро инвестиране през следващите пет години.

Според представен от него доклад през следващите четири години ще са нужни близо 26,2 милиарда долара, за да бъде постигната определената от ООН цел за премахване на епидемията от СПИН до 2030 г. По данни на световната организация през последните 15 години броят на новите случаи на заразяване с ХИВ годишно е намалял от 3,1 на 2 милиона, а на 15 милиона човека е било осигурено антиретровирусно лечение, допълва БТА.

По думите на Бан неадекватното ръководство, лошата отчетност и намаляващото финансиране отслабват програмите за предпазване през последните години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2251 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
чифутски номера

2016.05.08 | 10:14

1
сащ са основния спонсор на това чучело-маймуна и няма пари а?? Военен бюджет 600 МИЛИАРДА долара годишно.

Добави коментар

Водещи новини