Журналист: Отношенията между Давутоглу и Ердоган са обтегнати до скъсване

  • 05 май 2016 13:30

  • 7640
  • 3
Журналист: Отношенията между Давутоглу и Ердоган са обтегнати до скъсване
© Getty Images/Guliver

Драмата между двамата първи мъже на Турция не е от вчера. Те си разделиха дори медиите в Турция. Давутоглу никога открито не е говорил критично за Ердоган, но становищата им по ключови за Турция въпроси се разминават доста отдавна. Този коментар направи пред БНР журналистът Зорница Илиева след публичния разрив в отношенията между турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и премиера Ахмет Давутоглу. Отношенията са обтегнати до степен на скъсване, подчерта Илиева.

Като една от причините за охлаждането на отношенията между първите управляващи тя посочи големите лични заслуги на Давутоглу за споразумението между ЕС и Турция, за подписването на което неговата роля се счита за съществена, както и за изтеглянето с четири месеца по-рано на отпадането на визите за турските граждани.

С тази оставка Ердоган прехвърля върху него вината за сирийския батак. Сметката винаги се плаща от някой друг, каза още Зорница Илиева.

Ердоган за 14 години е натрупал достатъчно опит и знае как да се лишава от такива сътрудници, които могат да делят с него властта или имат такива претенции. Амбициите на Давутоглу за първа цигулка в Турция никога не са били заявявани гласно, но той има подкрепа в редица среди. Давутоглу си има своята научна кариера и своето бъдеще като учен, но човек, пребивавал толкова дълго в политиката и с толкова добри контакти на Запад няма така лесно да се откаже, прогнозира още Илиева и припомни, че досегашният турски премиер минава за прозападния човек, с когото по-лесно може да се постигне компромис.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7640 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.05.16 | 23:12

3
Започва се в Турция, може наистина да се стигне до преврат.
РОБЕРТ

2016.05.16 | 23:12

2
Това са ЦРУ номерата.Ще го видите след половин година как ще дойде на власт като лидер на опозиция подкрепяна от ЕС и САЩ.Просто Ердоган свърши своята работа компрометира се в услуга на господарите отвъд океана и сега трябва да бъде заменен със следващия Ердоган.

2016.05.16 | 23:12

1
и двамата циганина са за разстрел.Работят по плана на рептила-ционист сорош за унищожаването на Европа.

Добави коментар

Водещи новини