В. "Матино": Започна истинската кампания за избора на нов генерален секретар на ООН

  • 13 април 2016 09:00

  • 1351
  • 1
В. "Матино": Започна истинската кампания за избора на нов генерален секретар на ООН
© gettyimages (архив)

В Ню Йорк предизборната кампания се води не само за първичните избори на американските републиканци и демократи, насрочени за 19 април, но и за изборите за нов генерален секретар на ООН. Вчера кампанията за избор на приемник на Бан Ки МунБан Ки Мун   Бан Ки Мун - корейски дипломат, генерален секретар на ООН.  Роден на 13 юни 1944 г. Като започна официално, пише италианското издание "Матино".

За първи път от 70 години насам, тоест за първи път в историята на ООН, изборът на генерален секретар няма да стане при закрити врата, в залата на Съвета за сигурност, след тайни маневри на великите сили, които имат право на вето. В опит за прозрачност ООН предостави възможност този път на кандидатите да се срещнат с членове на Генералната асамблея, да представят пред тях своята програма за управление на ООН, да отговорят на въпроси. Много от тези въпроси дойдоха през социалните мрежи от хуманитарни групи, от организации, представляващи гражданското общество, от други граждански общности.

Изданието припомня, че вчера на този своеобразен устен изпит се явиха трима кандидати - Игор Лукшич, вицепремиер и министър на външните работи на Черна гора, Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и Антониу Гутериш, бивш комисар на ООН за бежанците. Вестникът не прави никакъв коментар за представянето на тримата кандидати и припомня, че още пет кандидати предстои да преминат през устния изпит.

Изданието припомня, че при избора на генерален секретар на ООН се спазва принцип на регионална ротация и сега е дошъл редът на Източна Европа. Измежду кандидатите от този район Ирина Бокова е фаворит, посочва вестникът. Мнозина искат силно да видят на поста на генерален секретар този път жена. Мнозина мислят, че тази есен на американска земя може да има две жени на две от най-силните позиции в света - Хилари Клинтън, ако бъде избрана за президент на САЩ, и някоя от четирите дами, кандидатирали се за поста генерален секретар на ООН.

Изданието припомня, че на сайта на телевизията на ООН има клипове с представянето на тримата кандидати от вчера, клипове с последвалия презентацията неформален диалог на кандидатите с членове на Генералната асамблея на ООН и клипове с кратки пресконференции на тримата кандидати, в които те говорят за "устния си изпит" и отговарят на други журналистически въпроси по наболели теми. Под клипа към всяка презентация на тримата кандидати, в сайта на телевизията на ООН има и файл, в който са представени визиите на кандидатите за това каква трябва да бъде ООН. Визията на Ирина Бокова е на английски и на френски език и е озаглавена "Мир, устойчивост и достойнство - нов хуманизъм за света днес". Тя е била представена на Генералната асамблея по-рано този месец. 

Последвайте канала на

БТА
1351 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стига реклама

2016.04.20 | 16:37

1
Няма никаква кампания. Чифутите-ционисти ще сложат когото те поискат в ущърб на останалото човечество.

Добави коментар

Водещи новини