Атлас на облаците дава информация за живота на Земята

  • 06 април 2016 08:41

  • 1417
  • 0
Атлас на облаците дава информация за живота на Земята
© GettyImages

Учени са анализирали сателитни фотографии на облачни покривки, заснемани два пъти на ден в продължение на 15 години в почти всеки квадратен километър на Земята, за да изследват многообразието от околни среди на планетата, пише "Фокус", цитирайки The New York Times.

Създавайки атласи на облаците, изследователите са били в състояние по-точно да предскажат местоположението на различни растения и животни, и то с безпрецедентна пространствена резолюция. Това е дало възможност на учените да изследват определени видове, включително такива, които обитават отдалечени региони. Резултатите са публикувани в журнала PLOS Biology.

Облаците влияят директно на локалния климат, причинявайки разлики в почвената влажност и количеството слънчева светлина, които са двигател на фотосинтезата и продуктивността на екосистемите. Изследователите са демонстрирали потенциала за създаване на модели на разпространението на видове чрез проучване на вид южноамериканска птица и вид южноафриканско растение.

“Когато мислим за опазването на биоразнообразието, един от най-важните въпроси е къде са видовете?” казва Адам Уилсън от Университета в Бъфало, ръководител на изследването. Картите биха могли да послужат и за проследяване на промени в екосистемите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини