"Оксфам": Развитите страни могат да разпределят помежду си половин милион бежанци

  • 29 март 2016 10:50

  • 1328
  • 2
"Оксфам": Развитите страни могат да разпределят помежду си половин милион бежанци
© Getty Images/Guliver

Страните със силна икономика и развита инфраструктура могат незабавно да разпределят помежду си половин милион бежанци, стига да поискат, каза ръководителката на международната организация за човешки права "Оксфам" Уини Бианима, цитирана от Франс прес.

От 2013 година насам богатите държави са разпределили помежду си едва 67 хиляди от общо пет милиона сирийски бежанци, огромната част от които продължават да живеят в лоши условия в съседните на Сирия страни. Държава като Франция е обещала да осигури подслон за едва хиляда души, а би могла да приеме 26 хиляди. Съединените щати пък са обещали да приемат 12 хиляди сирийци, вместо 170 хиляди, колкото им позволяват възможностите, изчисляват от британската благотворителна организация.

Дания, Холандия и Великобритания също правят далеч под капацитета си, за да намалят бежанския натиск, за разлика от Германия, Канада и Норвегия, твърдят от "Оксфам", предаде БНР.

Докладът излезе по повод конференцията на ООН за бежанците, насрочена за утре в Женева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1328 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Наблюдател

2016.04.01 | 12:47

2
Войната свършва!Кой от където е !

2016.04.01 | 12:46

1
Унни Бянима да се шиба в миризливия цигански задник,да не се опитва да дава акъл,че скоро след бунтовете,които предстоят ще бъде набита на кол за назидание на другите като нея.

Добави коментар

Водещи новини