Експерт: Бежанците ще тръгнат по алтернативен маршрут през Албания

  • 07 март 2016 18:24

  • 1563
  • 0
Експерт: Бежанците ще тръгнат по алтернативен маршрут през Албания
© Getty Images/Guliver

Непосредствено преди срещата на върха в Брюксел Турция отправи финансови и политически искания към Европейския съюз, които заплашват да провалят постигането на договореност между Анкара и ЕС за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

Премиерът Ахмет Давутоглу изненадващо постави нови условия за доброволен прием на сирийски бежанци от Запада, за повече хуманитарна помощ и ясна дата за отпадане на шенгенските визи за турските граждани.

В коментар на събитията пред БНР анализаторът Мохамед Халаф посочи, че не става въпрос за търговия, а по-скоро за шантаж от страна на Турция: "Ердоган знае много добре, че пред Европа има предизвикателства, които не е виждала досега. Тази вълна от бежанци няма да спира, това тепърва започва, тъй като конфликтите в Близкия Изток ще бъдат още по-задълбочени в следващите години. Европа няма друг подход, освен да затваря границите пред тези хора. Аз съм убеден, че може би 10 % бягат от войната. В Ирак няма война. В Северна Африка също няма проблеми".

Мохамед Халаф допълни, че като човек раждан в арабска държава и познаващ династиите там, трябва да е оптимист, за да каже, че конфликтът в Близкия Изток ще продължи 50 години.

Дори в по-близка перспектива не виждам решение на тези проблеми. На фона на това, което виждам в различните арабски и африкански държави, конфликтите се задълбочават, коментира Халаф.

Арабистът Владимир Чуков допълни, че Анкара нееднократно е заявявала, че иска да използва бежанците като силен инструмент за очертаване на нейното бъдеще.

Това, което мен започва да ме притеснява е, че Гърция започва да придобива статута на държава, в която все повече и повече се настаняват бежанците. След Турция това е втора наша съседна държава. Това категорично трябва да ни насочи към мисълта, че това става на нашите граници, посочи Чуков.

Според него това трябва да накара управляващите да са активни и страната ни да е част от групата, която да предложи много ефективни мерки.

Арабистът каза още, че е възможно бежанците да потърсят алтернативен маршрут по пътя си към Западна Европа: "Това, което се прокрадва като информация е, че надделява пътят през Албания към Италия. Тези хора не желаят да остават на Балканите".

Очаква се срещата на върха в Брюксел между ЕС и Турция да продължи и да прерасне в работна вечеря, ако 28-те правителствени ръководители не успеят да постигнат съгласие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини