Трафикът на каптагон расте

  • 07 март 2016 15:26

  • 1339
  • 1
Трафикът на каптагон расте
© Getty Images/Guliver

Хаосът в Сирия даде застрашителен тласък в страната и в съседен Ливан на производството и трафика на каптагон - наркотик, предназначен за бойците, но високо ценен и в страните от Персийския залив, пише БТА.

Произвеждан на базата на амфетамин, каптагонът - един от най-популярните наркотици в Близкия изток, се използва като психостимулант за притъпяване на страха, но действа и като афродизиак.

През последните месеци сирийските и ливанските служби за сигурност предприеха кампания срещу тази дрога, произвеждана на места, където местната власт е слаба или изобщо липсва.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността UNODC определя каптагона като "стимулант от типа на амфетамините". Най-често той се смесва с кофеин и други вещества.

На 30 декември миналата година ливанските власти съобщиха, че съгласувано със Саудитска Арабия са задържали 12 милиона таблетки каптагон и са арестували "мозъка" на група, отговаряла за износа към Персийския залив. Два месеца по-рано на летището в Бейрут бяха задържани саудитски принц и още четирима граждани на кралството, които се готвели да напуснат страната с близо два тона таблетки.

Последвайте канала на

Калина Христова
1339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.03.12 | 08:12

1
Каптагона е разработен в България по времето на бай Тошо!!!След износа на оръжие,износа на наркотици за Арабският свят,беше вторият най-доходоносен бизнес за комунистическият режим!!!

Добави коментар

Водещи новини