Руснаците: Искаме кампанията ни в Сирия да продължи

  • 16 февруари 2016 08:52

  • 3472
  • 5
Руснаците: Искаме кампанията ни в Сирия да продължи
© gettyimages (архив)

Хората в Русия искат сирийската кампания на Москва да продължи и одобряват руската подкрепа за президента на Сирия Башар Асад. Повечето обаче са зле осведомени за сирийския конфликт и проявяват все по-слаб интерес към него. Това установиха социолози от центъра "Левада", пише "РБК дейли".

Макар да не познават добре ситуацията, участници в анкета на центъра са убедени, че руските войски са изпратени в Сирия точно с тази цел, която бе обявена от Москва в самото начало. Русия се стреми да неутрализира и ликвидира заплахата на нейна територия да се прехвърлят военните действия от близкия регион, в които участват ислямски радикали и терористи, заявяват 53 на сто от запитаните. Броят на хората с това мнение постоянно расте, посочва вестникът.

При стечение на обстоятелствата, неблагоприятно за Башар Асад, мнозина руснаци са готови да го укрият в Русия - 10 процента твърдят, че ако бъде свален, Асад трябва да получи от Москва политическо убежище. Склонни да подкрепят това становище са още 32 на сто. Против Русия да укрива Асад се обявяват 20 на сто от запитаните.

24 на сто смятат, че руските власти са се включили в сирийската война и бранят Башар Асад, за да предотвратят "цветни революции". Почти толкова са и хората, според които Москва "защитава икономическите интереси на руските компании в тази страна", отбелязва "Новие известия".

Според зам.-директора на "Левада" Алексей Гражданкин, хората в Русия все пак схващат геополитическата причина в Сирия да се използват руски войски - това е стремежът да се възстановят отношенията със Запада. "Хората виждат - реакция има, с нас се водят преговори. Населението доби надежда за затопляне в отношенията", заявява социологът пред "Новие известия".

"Повечето анкетирани подкрепят тази операция вероятно не от желание за възстановяване на отношенията със Запада, а единствено заради стремежа пак да се гордеят с Русия", предполага обаче правозащитникът Валерий Боршчов.

Последвайте канала на

БТА
3472 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Веселин Василев

2016.03.13 | 23:50

5
Напред братушки.Смърт за ИД.

2016.03.13 | 23:50

3
Смешни и жалки пияни поданици на Маляците -- няма какво да плюскат , но викат " ура " на глупостите на Владетеля си !

2016.03.13 | 23:50

4
Аналния ,единни са и си защитават интересите ,не са като теб ,да си дават д-то на всякой ,който го пожелае !

2016.03.13 | 23:49

2
От ясно по-ясно е, че ислямските мангусти от Сирия ще плъзнат в останалите страни наоколо.Трябва да се смачкат там

2016.02.22 | 05:39

1
славофф, пак изтрещя с просточата си. от анал като теб, мозък не се търси.

Добави коментар

Водещи новини