Океаните може да пресъхнат

  • 12 февруари 2016 13:26

  • 2835
  • 2
Океаните може да пресъхнат
© GettyImages

Океаните може изцяло да се изпарят и да станат негодни за живот при повишеното съдържание на въглероден диоксид. Това алармират метеоролозите от Германия и САЩ в публикация за списание Nature Communications, пише "Новинар".

Ръстът на този газ ускорява парниковия ефект и увеличава нестабилността на климата на планетата. Средната глобална температура на повърхността на Световния океан може да бъде повече от 56 градуса по Целзий, а високата влажност на горните слоеве на атмосферата ще доведе до ускорено изпаряване на водата.

Учените отбелязват необратимостта на посочените процеси дори в случай на бъдещо понижаване на концентрацията на въглерод в атмосферата. Въпреки това те успокояват, че количеството въглероден диоксид, което се отделя в природата, е доста по-малко от необходимото за този апокалиптичен сценарий.

Последвайте канала на

Novini.bg
2835 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
asdg

2016.07.12 | 09:01

2
Дайте да се уточним сега: покачва ли се, или спада нивото на океаните???!?!?!? Да ва таковам в "учените"-едните викат иде потоп, другите изпаряват се океаните! Айде разберете се първо, после давайте "умните" си изводи!
Бащата На Путльо

2016.02.17 | 16:22

1
Е като нема повот за притеснение за какъв кур ми правите тази статия?Като ги гледам тия професори се чувствам като Айнщайн на 12!!!

Добави коментар

Водещи новини