Папа Франциск: Русия може да допринесе много за световния мир

  • 08 февруари 2016 17:12

  • 3383
  • 3
Папа Франциск: Русия може да допринесе много за световния мир
© Getty Images/Guliver

Русия може да допринесе много за световния мир, заяви Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера" и спомена някои сближавания в позициите на Ватикана и Москва по конфликтите в арабския свят, съобщава БТА.

На въпрос защо иска да се срещне с близкия до Кремъл руски православен патриарх Кирил, папата подчертава, че е важно за световния мир да се говори с руснаците и излага главния принцип на дипломацията си: "Трябва да се изграждат мостове. Стъпка по стъпка. Докато успеем да стиснем ръката на човека от другата страна." Подобно на Китай, Русия може да даде много", добавя той, използвайки израза си за "световна война късче по късче". Всъщност тази война не е на части, а си е наистина война", заявява папата.

Колкото до срещата в Хавана, "просто казах, че искам да се срещна и отново да прегърна православните си братя. Това е. Две години се водиха тайно преговори, водени от компетентни епископи", отбелязва Франциск. "Мостовете са дълготрайни и допринасят за мира. Стените - не. Те трябва да се разрушават, а не да се издигат. И без това съдбата им е да паднат, рано или късно. Да си спомним Берлинската. Изглеждаше вечна, а падна за един ден", заявява папата.

"Западът трябва да си направи самокритика" за Либия, добавя Франциск.

"За Арабската пролет и Ирак можехме предварително да си представим какво ще стане. Имаше отчасти сближаване в анализите на Светия престол и Москва. Отчасти, понеже Русия все пак си има свои интереси", посочва папата.

"Ако помислим за Либия преди и след военната намеса срещу режима на полковник Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, преди тя беше една, а сега са петдесет", казва Франциск.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3383 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
tuti-feuti

2016.02.15 | 12:52

3
Християни от всички страни съединявайте се,защото,с този разбеснял се ислям, лошо ни се пише...

2016.02.11 | 22:12

2
Ей, Папата, къде ще си продават оръжията, ако има мир?!?!
ВАЖНО!

2016.02.11 | 01:50

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини