Архитект на Холокоста отричал вината си до края

  • 27 януари 2016 16:11

  • 2807
  • 1
Архитект на Холокоста отричал вината си до края
© gettyimages (архив)

Един от архитектите на Холокоста Адолф Айхман е отричал вината си почти до края на живота си, предаде Би Би Си.

Израел днес публикува документ на екзекутирания през 1962 г. нацистки военнопрестъпник. Айхман посочва, че няма нищо общо с убийствата на около 6-те милиона евреи, загинали в лагерите на смъртта. "Аз само изпълнявах заповеди. Заради това не мога да бъда подведен под отговорност", е написал германецът в молбата си за помилване, адресирана до тогавашния президент на Израел Ицхак Бен-Цви.

Айхман участва в конференцията във Ванзее през януари 1942 г. Тогава в градчето край Берлин е прието т.нар. "Окончателно решение на еврейския въпрос", с което се слага старт на избиването на евреите в Германия и окупираните от Третия райх територии. След края на Втората световна война Айхман е арестуван от израелските тайни служби в Аржентина, осъден на смърт и обесен.

Документът на Айхман е обнародван в Деня на Холокоста, който се отбелязва днес по повод освобождаването на концлагера "Аушвиц Биркенау" в Южна Полша през 1945 г. При представянето президентът на Израел - Реувен Ривлин заяви: Айхман е лицето на злото.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
за съжаление

2017.02.08 | 11:47

1
еврейте са лицето на злото и дявола.Всички злини за човечеството идват от тях.Масони,илюминати,рептили и ционисти са врагове на хората.

Добави коментар

Водещи новини