УНИЦЕФ: Един милион деца не ходят на училище заради насилието на "Боко харам"

  • 22 декември 2015 21:33

  • 1957
  • 1
УНИЦЕФ: Един милион деца не ходят на училище заради насилието на "Боко харам"
© Getty Images

Нападенията на ислямската екстремистка организация "Боко харам" в Североизточна Нигерия и съседни страни принуждават над 1 милион деца да не ходят на училище, като увеличават опасността те да бъдат малтретирани, отвлечени или вербувани от въоръжени групировки, заяви днес УНИЦЕФ, цитиран от Асошиейтед прес.

Според Детския фонд на ООН заради конфликта са затворени над 2000 училища в Нигерия, Камерун, Чад и Нигер. Някои от тях са плячкосвани или опожарявани от "Боко харам".

"Конфликтът е огромен удар за образованието в региона, а насилието държи много деца извън класните стаи от повече от година, като поражда опасност те напълно да изпаднат от училище", каза регионалният директор на УНИЦЕФ за Западна и Централна Африка Манюел Фонтен.

По данни на организацията преди кризата близо 11 милиона деца от началния курс са били вече извън училище в четирите съседни страни, където "Боко харам" извършва нападения.

През последните месеци стотици училища в Североизточна Нигерия са отново отворени, но много класни стаи са препълнени или използвани като подслон за разселени хора. Изграждат се временни учебни пространства, но сигурността продължава да е предизвикателство, заяви УНИЦЕФ.

Според организацията несигурността пречи и на учителите да се върнат в класните стаи. По нейни данни около 600 учители са убити от началото на бунтовническата дейност на "Боко харам" преди шест години.

Последвайте канала на

БТА
1957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Уницеф - БОКЛУЦИ

2016.01.04 | 00:50

1
5 Милиона Българи са подложени на тотален социален и икономически геноцид като за заплашени от изчезване.Най много роби в света има в България-ама това не го казвате и не ви е грижа нали,негъра за вас е по мил от БЯЛАТА РАСА нали еврейски подметки долни

Добави коментар

Водещи новини