"Ислямска държава" е тема номер 1 за годината

  • 22 декември 2015 15:04

  • 1256
  • 1
"Ислямска държава" е тема номер 1 за годината
© Getty Images/Guliver

Нападенията, за които пое отговорност "Ислямска държава", и все по-интензивните глобални усилия за побеждаване на групировката образуваха приковаваща вниманието зловеща сага, която бе избрана за най-важна тема за 2015 година в анкетата на Асошиейтед прес сред американски редактори и шефове на новинарски предавания.

На второ място е решението на Върховния съд на САЩ, което узаконява еднополовите бракове във всичките 50 щати.

На трето място са терористичните атентати в Париж през януари и ноември, на четвърто - масовите стрелби на различни места в САЩ, на пето - убийствата на чернокожи от американската полиция, на шесто - страховете на американците от тероризма, на седмо - надпреварата за партийна номинация за президент на САЩ, на осмо - постигнатото в Париж глобално споразумение за борба с климатичните промени, на девето - застрелването на деветима чернокожи в църква в Чарлстън, щата Южна Каролина. Бежанската криза в Европа е на десето място за американските медии според анкетата на АП.

Сред гласувалите 100 души 17 теми са получили първи места. "Ислямска държава" е поставена на първо място от 37 души, а узаконяването на еднополовите бракове от 13. Терористичните атентати в Париж получават 14 първи места.

Годишната анкета на АП за най-важни теми на годината се организира от 1936 г., когато редакторите избират за водеща тема абдикацията на британския крал Едуард Осми.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
subi ivanov

2015.12.22 | 19:35

1
vnimamay s tiq ,4e ne sa ot dobrite mom4eta

Добави коментар

Водещи новини