И този път Париж ще се съвземе (снимки)

  • 17 ноември 2015 10:55

  • 2318
  • 1
И този път Париж ще се съвземе (снимки)
© Getty Images/Guliver

В Париж историята е навсякъде. Музеите, архитектурата, имената на улиците, всичко в града напомня за революциите и кланетата, но въпреки това Париж се е превърнал в нарицателно за красота и ведрост. И днес всичко в Париж напомня за събитията от петък 13-ти – за жертвите, за терористите.



Европа е във война ... във война без бойно поле. Шок, ужас, обърканост и страх изпитват всяка сутрин парижаните, коментират световните медии.

Експертите определят днешните терористите като много спокойни хора, които убиват заради Аллах, убиват жени и деца, убиват невинни, живеят в техен свят, коренно различен от нашия.

И жертвите са точно такива обикновени и невинни хора, чиито рай е различен от този на терористите. Те са млади хора, специалисти в своята област, бъдещи режисьори, архитекти, журналисти, артисти на съвременна Европа. Те са успешни и изпълнени с живот хора.

Пиер Иноченти и Стефан Албертини, собственици на италиански ресторант При Ливио, са едни от жертвите.

Техни приятели, останали без новини от тях в събота, пуснали много молби за издирване, а един от редовните посетители на ресторанта им постнал в социалните мрежи следното: ”Стефан, Пиеро, какво правите? Клиентите от 5-та викат, защото искат да поръчат, а тези от 12-та в крайна сметка ще са с двама повече. Всички ви чакат!!!”. Един час по-късно, те научават от приятелката на Пиер, че той е убит. И Стефан не е оцелял.

Вероник дьо Буржи се казва пък друга жертва на терористите.

Журналистка, майка на две деца, бореща се за това всичко да бъде красиво, един слънчев лъч в квартала, казва нейна приятелка.

Амин на 29 г. - архитект и преподавател, лицето на младата мюсюлманска интелигенция, който удивлявал всички с отличните си успехи, е друга жертва.

Такива са и всички други, които загинаха в нощта на петък 13-ти - истински, обикновени, изпълнени с желание за живот хора.

И този път Париж ще се съвземе, всеки ще си вземе поуките, шокът ще отмине.

Дебатът за произхода на терористите обаче ще промени политиката, може би дори цялата политика спрямо мигрантите, защото атентатът бе извършен в доста тежък момент за Европа заради бежанската вълна. Сега може би цяла Европа ще се фокусира върху унищожаването на Ислямска държава.

А на нас ни остава да се молим да сме все така неатрактивна страна за джихадистите, защото няма кой да ни спаси от куршумите и бомбите.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.18 | 12:13

1
обаче Лондон няма да се съвземе, бедност, безработица, икономически упадък, липса на перспективи и изолация

Добави коментар

Водещи новини