Чехия: Има руска следа в бежанската вълна

  • 22 октомври 2015 08:48

  • 2743
  • 9
Чехия: Има руска следа в бежанската вълна
© gettyimages

Европейският план за разпределение на бежанците чрез квоти за отделните държави е в коренно противоречие със здравия разум, заявява в интервю за руския в. "Комерсант" унгарският външен министър Петер Сиярто, пристигнал вчера на посещение в Москва.

"Не бива да говорим за преразпределение на бежанците, докато не сме способни да защитаваме външните си граници - с други думи, докато Европейският съвет обсъжда броя на бежанците според квотите, в Евросъюза пристигат още повече имигранти", обяснява Сиярто. Според него "това бреме може да бъде поделено справедливо чрез глобални квоти, разпределящи бежанците по страните от цял свят". Будапеща обаче "още няма конкретни предложения - подобно решение трябва да бъде взето на равнище ООН", добавя унгарският министър.

Полша смята ситуацията в Украйна за "далеч по-драматична, отколкото изглежда", пише руското издание "Взгляд", като цитира полския вицепремиер и министър на икономиката Януш Пехочински. "Разпадането на обществено-икономическото пространство в Украйна може да накара най-малко 500 000 украинци да имигрират в Полша", заяви в сряда полският държавник. Според него украинската криза е сред най-сериозните заплахи за Полша. Като членка на ЕС Полша трябва да представя пред общността реалната картина на събитията в Украйна, "да следи процеса и да се готви за различни сценарии", изтъкна Пехочински. От миналата година броят на украинците, поискали бежански статут в Полша, е нараснал на 4000 души, съобщи през август полската имиграционна служба, цитирана от "Взгляд".

Чешкото министерство на отбраната заподозря Русия, че финансира притока на бежанци в ЕС, съобщава украинското издание "Новое время", като се позова на Радио Прага. Министърът на отбраната Мартин Стропницки цитира данни на унгарското военно ведомство, според които на Балканите се появили десетки автобуси, които се канят да превозват бежанци до Централна Европа за сметка на Руската федерация. Стропницки обаче призна, че не разполага с конкретни доказателства, подкрепящи версията за "руска следа", отбелязва "Новое время". "Не мога да го докажа, но може да се запитаме чии интереси обслужва сегашната масирана кампания срещу ЕС. Мога да кажа, че стремежът на Руската федерация със сигурност не е да бъде сплотен и здрав Европейският съюз", добави чешкият министър.

Както и другите страни от Вишеградската четворка, Чехия и Словакия заеха доста твърда позиция спрямо бежанските квоти в рамките на ЕС. В началото на октомври Чехия засили охраната на границата с Австрия, където изпрати военни сили, припомня "Новое время".
 

Последвайте канала на

БТА
2743 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2017.04.20 | 02:16

9
Е разбирам ги чехълчетата ,връщат си за "Пражката пролет " !Ама и те нямат толкова акъл ,друг им дърпа юздите -краварите !Те са като червейте ,уж ги няма на повърхността ,а отдолу дълбаят !

2017.04.20 | 02:16

8
Божее ... , тези хора изпушиха тотално.
гост

2017.04.20 | 02:16

7
и америка съвсем няма нищо общо, те са най голямите демократи за това ги толерираме

2017.04.20 | 02:15

6
Аз казвам че освен руска следа има и чилийска, малайзийска, а май и ескимосите нещо са помогнали....

2017.04.20 | 02:15

5
Чукчите са виновни !Канят те в дома си и после за благодарност трябва да оправиш жената му !Ама как да кажеш ,аз съм обратен !

2015.10.27 | 16:55

4
И майка ти има следа в цялата тази работа. Видели са я да обикаля около автобусите с имигранти по минижуп и да се пазари нещо с тях.

2015.10.27 | 16:55

2
Пазарила е някой да те дефлорира,ама чалмите не са те харесали!

2015.10.27 | 16:55

3
не са ме харесали, защото явно все още им държи сито от твоята дефлорация...

2015.10.23 | 21:10

1
Пазарила е някой да те дефлорира,ама чалмите не са те харесали!

Добави коментар

Водещи новини