България, Полша и Македония са за международно сътрудничество за решаване на кризата с имигрантите

  • 29 септември 2015 14:38

  • 1416
  • 8
България, Полша и Македония са за международно сътрудничество за решаване на кризата с имигрантите
© Булфото

В рамките на 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, проведе на 28 септември двустранни срещи с външните министри на Полша и Република Македония, съобщиха от Министерството на външните работи.

Министър Митов и полския му колега Гжегож Схетина обсъдиха имиграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения за справяне с проблема. Българският първи дипломат изтъкна, че следва да се работи в посока на финансирането за отваряне на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие. Сред поставените теми бе и въпросът за ремонта на двигателите на изтребителите МИГ-29.

В рамките на деня българският външен министър разговаря и с македонския си колега Никола Попоски. Обсъдени бяха миграционната криза, двустранните отношения, както и проекти от взаимен интерес. Митов изтъкна приоритетите на България в областта на инфраструктурните, транспортните и енергийните проекти. „Може да разчитате на нашето сътрудничество при изпълнение на важни и за двете страни проекти“, посочи българският първи дипломат. Двамата външни министри се обединиха около необходимостта от задълбочаване на трансграничното сътрудничество и изграждането на Коридор 8 с европейски средства.

Сред обсъдените теми бе и Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство, чието подписване е в интерес и на двете страни. Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по темата и стана ясно, че следващата среща на работните групи от МВнР на България и Република Македония във връзка с преговорите по Договора ще се състои скоро в София. Обсъдена бе и възможността за организиране на бизнес форум между двете държави.

Двамата външни министри дискутираха и актуалната ситуация с имиграцията като изтъкнаха необходимостта от международно сътрудничество за справяне с кризата. Министър Митов акцентира върху идеята за създаване на зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които е необходимо международно съгласие. От своя страна Министър Попоски изрази силното си безпокойство от имиграционната вълна към региона и големия бежански поток, който минава през страната. Външните министри на двете съседни страни осъдиха проблема с трафика на хора и се обединиха около необходимостта от завишаване на наказателната отговорност.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1416 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Славянин

2015.09.30 | 10:27

7
Полша,българия и македония са предатели на славянството
аз

2015.09.30 | 11:51

8
Не знам какъв славянин си, но си или неграмотен, или българофоб! Защо пишеш името на държавата ни с малка буква?! Колкото до славянството - не виждаш ли, че почти всички славянски страни са срещу Русия?! Дори Сърбия и Беларус имат резерви към Русия по някои въпроси! Как може МНОЗИНСТВОТО да е предател?! Предател може да е този, който ОПОНИРА на мнозинството!
воленуглу Е АНАЛНО ПОДАТЛИВ КЪМ РЯЗАН УЙ хихихихих

2015.09.29 | 20:31

2
БРАВО НА МИТОВ ВЕЛИК ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА НЕГО
РОБЕРТ

2015.09.30 | 10:27

6
Не си спомням някъде,някога да се е гласувало за Митов.Той е назначен директно от Вашингтон.
РОБЕРТ

2015.09.30 | 10:27

5
Опитва се г-н "министъра" да създаде коалиция на предателите.Само че не знае,че предателя ще предаде и коалицията.
анонимен

2015.09.30 | 10:27

4
НЯМЯ ЛИ КОЙ ДА НАПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА, А Г-Н МИНИСТЪРА ДА ПОКАЖЕ , ЧЕ ПРИ ПОСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ И ТОВА НА ЕС -НАЦИНАЛНОТО СТОИ ОТ ДЯСНО НА ЛИЦЕВАТА СТРАНА(НЕГОВА ДЯСНА СТРАНА)! НЕКА ИКОНОМИСТИТЕ ДА МУ РАЗЯСНЯТ, ЧЕ ЦЕНАТА ЗА РЕМОНТИТЕ НА МиГ-29 в ПОЛША Е БЕЗ ДДСИ КАТО БАЗА ЗА СРАВНИМОСТ БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ НАПРАВИ С ТАЗИ НА РУСИЯ КАТО СЕ ИЗВАДИ ДДС-то!

2015.09.29 | 20:32

3
TOQ PRODAJNIK OSHTE LI E JIV-MAMICATA MU PEDERAST
воленуглу Е АНАЛНО ПОДАТЛИВ КЪМ РЯЗАН УЙ хихихихих

2015.09.29 | 18:34

1
воленуглу Е КУРВАТА НА ДОГАН ДАЖЕ И МЕСТАН СИ ПРИЗНА ДНЕСКА

Добави коментар

Водещи новини