НАТО разширява присъствието си в Украйна

  • 22 септември 2015 16:55

  • 2088
  • 10
НАТО разширява присъствието си в Украйна
©

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украински представители подписаха споразумение за разширяване присъствието на алианса в Украйна. Това съобщи президентът Петро Порошенко, цитиран от БТА. Подписването на документите има за цел укрепване на сътрудничеството между НАТО и Украйна в стратегическите комуникации, военноморските въпроси и провеждането на специални операции.

„Бяха подписани три важни споразумения - за статута на офиса на НАТО в Украйна, декларация за разширяване сътрудничеството с НАТО и пътна карта в сферата на стратегическите комуникации”, каза президентът.

Съществуващите в Украйна цивилен и военен офис на НАТО ще бъдат обединени и разширени, а пълномощията и функциите на новия офис на НАТО ще бъдат разширени, съобщи по-рано специалният представител на генералния секретар на НАТО за Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай.

Украинският президент Петро Порошенко заяви пред съвета за национална сигурност, че оставането на Украйна извън НАТО е престъпна политика и правителството му е готово да я преразгледа, предаде АП. Порошенко обяви намерението си да промени решението против влизане на Украйна в алианса. Той обаче добави, че членството на страната в НАТО ще се реши на референдум. Официални представители на НАТО са заявявали, че Украйна трябва да извърши политически, икономически, социални и военни реформи преди да се обсъжда членството й, отбелязва АП.

НАТО ще изпрати съветници в министерството на отбраната и генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, съобщи шефът на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС. „Това е много важно за модернизацията на армията ви, важно е за Украйна и също така е част от нашето развиващо се сътрудничество и част от оперативното ни съдействие”, добави той. Столтенберг подчерта, че е важно да се зачитат минските споразумения. „Минските споразумения са единственият начин за преодоляване на кризата. Приветстваме всички усилия за зачитане на тези споразумения. Режимът на прекратяване на огъня като цяло се спазва. Това дава надежда, но ситуацията все пак остава деликатна”, каза той.

Шефът на НАТО отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, позовавайки се на „многобройни източници и различни разузнавателни сведения”. НАТО не иска конфронтация с Русия, заяви Столтенберг. „Работим за конструктивни отношения. Не се намираме в състояние на студена война с Русия, но нямаме и стратегическо партньорство. Поради това НАТО реши да преустанови стратегическото сътрудничество с Русия, като при това запазваме политическите канали отворени, за да продължи политическият диалог и изпълнението на минските споразумения, които са единственият път към решаване на ситуацията в Украйна”, коментира генералният секретар на НАТО.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2088 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2015.09.29 | 10:20

10
Двама педерасти,само фесБойко им липсва за хомо тройка.
гнусна гледка

2015.09.29 | 10:20

9
два травестита ,които продават собствените си хора.

2015.09.28 | 11:28

8
Американските гадове само проблеми са създавали.Соросовите хлебaрки не могат да кажат,какво хубаво видяхме от НАТО за 11 години.

2015.09.27 | 00:17

6
Само така !! Дръжте под око блядките !! Утре може да им скимне да завземат и България , НАТО трябва да ни спаси от "освободителите " !

2015.09.27 | 00:18

7
Нато ще те спаси,като ти прати няколко хиляди рязани джихадисти да те опънат.Но нали си педал ще ти хареса.

2015.09.27 | 00:17

5
ще те освободят единствено турците като те направят свободен тряавестит ама си много тъ_п за да го знаеш
нискостеблен гьотверен

2015.09.27 | 00:17

3
Обичам разнообразието , сега съм на вълна татарски рязани, за да зарадвам с интернационализма си дядя Путьо !

2015.09.27 | 00:17

4
Май си на вълна турски рязани ,гьотверен е турски лаф ! Далече си от татарите ,или по скоро си към краварите !И там има рязани !
ссср

2015.09.27 | 00:17

2
много фашизирани лайнета се изпльоскаха тука ----SOS ---тоалетна хартия доставете.
продажен мерзавец

2015.09.27 | 00:16

1
.................... И под масата рязания ятаган за рубли да облизвам, първа радост е за мене ............ !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини