Руски вестник: Иранската сделка отваря врати пред нас

  • 15 юли 2015 09:34

  • 2024
  • 1
Руски вестник: Иранската сделка отваря врати пред нас
©

Шесторката" укроти иранския атом - дванайсетгодишните преговори приключиха с успех, пише "Независимая газета" по повод споразумението за ядрената програма на Техеран, постигнато вчера с великите сили.

Атомните проучвания на Ислямската република строго ще се контролират; отвън ще бъдат следени и парите от продажби на петрол и газ, които ще потекат към иранската хазна. Експерти смятат, че от икономическа гледна точка сделката е безспорна победа на иранската дипломация въпреки скептицизма в местните консервативни среди, посочва вестникът. "Постигнатата договореност не променя стратегията на Иран в ядрената сфера", предупреждава руският енергиен експерт Антон Хлопков.

Техеран прие преговори с "шесторката", защото санкциите бяха разрушителни за иранската икономика, коментира ориенталистката Нина Мамедова. По думите й, спадът в цените на петрола също е направил Иран по-сговорчив и готов за отстъпки, по-специално в сферата на оръжейното ембарго, макар и будещи недоволство сред консерваторите.

Иранският пазар е твърде примамлив за чуждестранни инвестиции - те бяха съществен фактор за развитието на иранската икономика и сега ще може да се върнат в Иран. Някои се опитаха да се противопоставят на санкционния режим - по-специално китайски фирми, но много от тях същевременно работеха със САЩ и предпочитаха да не рискуват. Иран има множество енергийни проекти и с Централна Азия, други засягат Пакистан, Индия и Турция - сега те може да тръгнат доста по-бързо напред с участието на световни, включително руски компании, прогнозира изданието.

Колкото до плачевното състояние на иранския горивно-енергиен комплекс, според Мамедова повечето слухове в този дух са преувеличени. Техеран е готов самостоятелно да произвежда близо 3,5 милиона барела на ден. Страната със сигурност има нужда от инвестиции, но самият Запад има интерес стремително да ги увеличи, включително заради стратегията, целяща да намали зависимостта си от руските горива. Иран вече може да стане конкурент на Русия в доставките на нефт и газ за световния пазар, а една техническа модернизация, съчетана с приток на инвестиции, би му дала шанс да заеме още по-значими позиции, добавя специалистката.

"Комерсант" също отбелязва успеха на "безпрецедентно продължителния и напрегнат дипломатически маратон". Западните участници в преговорите твърдят, че сега "за Иран са затворени всички пътища към ядреното оръжие", изтъква всекидневникът. Вчера руският министър на външните работи Сергей Лавров напомни, че именно предложената от Русия "концепция за поетапност и взаимност" даде възможност преди три години преговорите да излязат от задънената улица. Сега Москва разчита на дивиденти от бъдещото вдигане на антииранските санкции - смята по-специално да засили сътрудничеството с Техеран в атомната сфера. Споразумението се посрещна категорично негативно само от републиканци в САЩ и от израелски министри, заявили, че Техеран фактически получава "лиценз за убийство", добавя "Комерсант".

Вдигането на санкциите срещу Иран, което се очаква да стане от 2016 г. нататък, ще върне на световния пазар важен икономически играч, заявява "Взгляд". Русия дори по време на санкциите използваше примерно бартерни сделки, за да не загърби сътрудничеството с Иран, припомня електронният вестник. Според него сделката означава за Москва засилване на търговските и на икономическите връзки.

Предстоят преговори - Русия проявява интерес към покупки на риба, скариди, пилешко, пуешко и пъдпъдъче месо от Иран. Техеран също иска да купува повече руски храни, по-специално фуражно зърно, смески, царевица, ечемик и жито. Вдигането на санкциите ще увеличи и обема на взаимните покупки, заплащани с рубли - за целта Иран може би ще започне да купува рубли срещу евро и долари още през 2016 г., очаква министерството на икономическото развитие в Москва.

За Москва обаче е тревожна перспективата, че пред Иран ще се отворят много врати, не само в Русия. Първо, Техеран спокойно ще излезе на европейския пазар на петрол и газ, където Москва отдавна е заела позиции с дял от близо 30 на сто. Второ, Иран ще получи шанс да търгува със Запада, а и достъп до челни чуждестранни технологии и финансови активи, подчертава изданието.

"Има голяма опасност, че Вашингтон, активно лобирал за споразумението, е решил да въздейства върху близкоизточния регион и да засили влиянието си чрез техеранската военна и политическа машина", заявява финансистката Тамара Касянова. Според нея, САЩ - "световен пазител на правния ред", се стремят "да минат в категорията управител", допълва "Взгляд".

Последвайте канала на

БТА
2024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.07.31 | 22:19

1
В, благото на държавата (ите) пак са забъркани САЩ. Бития и евания, насита нямат.

Добави коментар

Водещи новини