Бразилия и Русия си подават ръце за Космоса

  • 09 юли 2015 09:22

  • 1210
  • 0
Бразилия и Русия си подават ръце за Космоса
© gettyimages

Президентът на Бразилия Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на смята, че науката, технологиите и изследването на Космоса са приоритетните насоки на сътрудничеството на страната й с Русия, предаде ТАСС.

Агенцията цитира комюнике за среща на Русеф с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, състояла се вчера в Уфа - столицата на автономната република Башкортостан - в рамките на форума на групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република (БРИКС). Бразилия би искала Русия да се включи в бразилския космически проект "Астер", обръща особено внимание на сътрудничеството в търговията и в сферата на партньорството за изстрелване на спътник, се казва в изявлението, разпространено от пресслужбата на президента на южноамериканската страна. В документа се подчертава, че заедно с Русеф в Русия е пристигнал и министърът на науката и технологиите на Бразилия Алду Риберу.

Проектът "Астер" на Бразилската космическа агенция предвижда създаване на космическа сонда за изследване на астероид, открит през 2008 г. между Марс и Юпитер. На срещата си с Русеф Путин е отбелязал, че двустранните
отношения се развиват "много положително", се казва в комюникето. Той е благодарил на Бразилия за това, че на нейна територия вече работят две станции от системата ГЛОНАС. Сега се договаряме за създаване на комплекс за търсене на "космически боклук". Това е много важна тема не само за Бразилия и Русия, е заявил Путин.
МИМ

Последвайте канала на

БТА
1210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини