Вулкани унищожават човечеството

  • 20 април 2015 08:22

  • 2357
  • 0
Вулкани унищожават човечеството
©

Вулкани могат да унищожат огромна част от човечеството ако се активират и изригнат по едно и също време, сочи доклад на Европейския научен фонд, пише в. "Телеграф".

Немски геолози предупреждават, че в края на века съществува опасност човечеството да бъде унищожено. С цел населението на Земята да бъде подготвено те апелират да се вземат мерки. Предложението на експертите е да се създаде глобална световна система за мониторинг. Тя трябва да следи състоянието на вулканите, както и за евентуални свръхизригвания, става ясно от публикувания доклад.

Според немския геолог Хнас-Петер Плаг последствията от супервулканичната активност ще са катастрофални, човешките жертви ще бъдат милиони, а материалните загуби ще са в размера на милиарди долари.

Според учените възможността да станем свидетели на мощно изригване с непредвидими последици до края на XXI век е между 5 и 10%. А според последните научни изследвания в историята на Земята именно вулканите са ставали най-често причина за масови измирания.

Освен това подобно грандиозно изригване на лавата би довело до сериозни проблеми в добиването на ресурси и в инфраструктурата. Също така е възможно да има и драстични промени в климата. Както и да бъде повторена страшната случка от Индонезия. Там през 1814 г. е изригнал вулканът Тамбора, което довело до гладна смърт на милиони хора. Освен че разрушава всички селскостопански земи, убийствената активност предизвиква нетипично ниски температури през 1816 г. и е известна като "годината без лято". В резултат от това стотици хиляди хора умират от глад и болести.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини