XXI век - най-горещият в историята на света

  • 03 февруари 2015 18:39

  • 1525
  • 0
XXI век - най-горещият в историята на света
©

Само няколко дни след като стана ясно, че 2014 г. е най-топлата в историята, откакто се водят наблюдения, Световната метеорологична организация съобщи, че като цяло 21-и век е най-горещият в историята на света.

"Тенденцията за общото затопляне е по-важна от класацията за индивидуална година", обясни в комюнике д-р Мишел Жаро, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Високата температура на морските води допринасят за опустошителните наводнения и ужасните суши в различните краища на света. Доказателство за това са невижданите 12 бури в началото на 2014 г. във Великобритания, опустошителните наводнения на Балканите, които продължават, както и непрестанните валежи над западната част на Япония, които са 301 пъти над нормата, най-високата степен измервана от 1946 год. насам. В същото време в другата част на Япония е тежка суша, подобно е положението и на САЩ, обяснява д-р Жаро, пише inews.bg.

Промените в климата, които засегнаха човечеството през 2014 г. са само началото на поредицата, която следва през целия 21-и век. Генерален секретар на Световната метеорологична организация допълни, че 14 от общо 15 най-горещи години в историята на човечеството са били именно през 21-и век, като лошата тенцията ще продължи, защото на практика 93 на сто от "излишната температура" остава в капан на Земята заради парниковите газове.

Д-р Мишел Жаро обяснява, че температурата на морската повърхност е достигнала "рекордни стойности", като за това е спомогнал и фенометът El Niño, който наблюдавахме през средата на 2014 г.

Какво е El Niño

Това е ненормално затопляне на централната и източната част на Тихия океан. В нормалното си състояние ветровете, които духат оттам, са в посока запад и са ниско над океана. Тези ветрове натрупват водата в далечната западна част на Тихия океан. И изведнъж океанът ни казва "има прекалено много топла вода тук". И така топлата вода се разнася навсякъде из океана. Този период трае около година до 18 месеца. Накратко казано, той се състои в рязко затопляне на температурата на повърхността на океана в района на тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка и аномално разпределение на атмосферното налягане.

Топлата вода, която носи феноменът, означава повече изпарения, които охлаждат океана. Топлата вода се разпростира навсякъде из Тихия океан и стига далече до бреговете на Америка, като предизвиква много допълнителни валежи. Когато въздухът преминава през Тихия океан, където има много високи температури и следователно и валежи, те предизвикват изпарения, които трябва да отидат някъде. И те се пренасят към Атлантическия и Тихия океан. Разбира се, последиците от El Niño са и по-големи – на места, където има суша, сушите са по-тежки, а където има наводнения, те стават по-лоши.

Очаква през от 8 до 13 февруари Световната метеорологична организация със седалище в Женева да проведе конференция, която трябва да очертае стъпките към ограничаване негативните ефекти на Глобалното затопляне.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини