Ето грозните животни, които трябва да опазим (снимки)

  • 29 октомври 2014 15:52

  • 7603
  • 2
Ето грозните животни, които трябва да опазим (снимки)
© Getty Images/Guliver

Не само красивите лъвове и горили са сред видовете, застрашени от изчезване. Има някои грозновати животни, които също имат нужда от защита, съобщи Би Би Си. Ето ги и тях:

1. Странно изглеждащият ай-ай е вид лемур, който се среща единствено на остров Мадагаскар. Той се катери по стволовете на дърветата, в търсене на скрити ларви на насекоми. Когато намери някоя, ай-ай дъвче кората на дървото, а след това използва необичайно дългият си среден пръст, за да я извади. Ай-ай са застрашени, тъй като непрекъснато се унищожават местообитанията им.


 

2. Родом от Филипините висаянското брадавичесто прасе получава името си от израстъците, подобни на брадавици, по лицето му. Не е ясно за какво служат тези "брадавици". Прасетата са критично застрашени, популацията им е намаляла с 80% само за три поколения.
Висаянско брадавичесто прасе Висаянско брадавичесто прасе.


 

3. Не позволявайте нелепият му вид да ви заблуди – голото сляпо куче е супергероят на животинския свят. Той е един от само двата подобни вида бозайници, който живее в колонии, в които само кралицата се размножава, а повечето са стерилни работници, подобно на пчелите. Изключително любопитно е, че голото сляпо куче не може да се разболее от рак и учените са нетърпеливи да разберат защо това е така.


 

4. Рибата Наполеон живее в кораловите рифове в индийския океан. Те са големи хищни риби, като мъжките екземпляри достигат до дължина 2 метра. Прехранват се с опасни и дори токсични животни като морски зайци и морски звезди с корона от тръни. Заради прекомерния риболов обаче, рибата Наполеон е застрашена от изчезване.


 

5. Водната жаба от езерото Титикака в Южна Америка се среща само и единствено тук. Те имат огромни гънки на кожата, които увеличават площта им и им помагат да абсорбират повече кислород. Заради провисналата ѝ кожа, понякога бива наричана титикакска скротумна жаба. Тези жаби са силно застрашени, тъй като хората ги ловят и ядат, а инвазивни видове превземат местообитанията им.

6. Очевидно е откъде е получила името си дългоносата маймуна. Не е ясно защо носовете им са толкова големи, но на мъжките екземпляри са по-големи, отколкото на женските, така че вероятно служат като маркер за сексуална привлекателност. Като перата при райската птица, но доста по-очевиден. Те имат много сложна храносмилателна система и са може би единственият примат, който преживя. Местообитанията им са застрашени от унищожаване, а дългоносите маймуни – от изчезване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7603 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.09 | 19:01

2
Не видях тук Обама? да не го изпуснете?!

2014.11.04 | 12:21

1
Прекалено е грозен..

Добави коментар

Водещи новини