Нобелът за мир пали конфликт?

  • 09 октомври 2014 11:59

  • 1809
  • 0
Нобелът за мир пали конфликт?
© gettyimages

Едуард Сноудън е един от фаворитите за тазгодишната Нобелова награда за мир, пише американският в. Крисчън сайънс монитор.

Изданието предполага, че ако Едуард Сноудън – човекът разкрил скандала с подслушванията на стотици хора по света, извършвано от американската Агенция за национална сигурност и ЦРУ - бъде отличен с престижното отличие решението на Нобеловия комитет в Осло ще запали дипломатически конфликт между САЩ и Норвегия, Вашингтон е сред най-близките съюзници на Осло, отбелязва медията.

Администрацията на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият смята Сноудън за престъпник. В същото време много медии в скандинавската държава се обявиха в подкрепа на намерилия убежище в Русия американец. Евентуалният Нобел на Сноудън ще налее масло в огъня във водените в Норвегия дискусии доколко решенията на Нобеловия комитет са обективни.

Осло досега страда от последиците от връчването на Нобеловата награда за мир на китайския правозащитник Лю Сяобо през 2010 г., защото Пекин едностранно прекрати търговските преговори с Норвегия.

В случая на Сноудън надали САЩ ще реагират толкова остро. Но охлаждането на отношенията между Вашингтон и Осло няма да бъде изненада, коментира изданието.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини