Речта на Ди Каприо за климата разтърси ООН (видео)

  • 25 септември 2014 08:52

  • 3823
  • 5
Речта на Ди Каприо за климата разтърси ООН (видео)
© Getty Images

От началото на седмицата светът се тресе под стъпките на многохилядния марш на граждани и природозащитници, настояващи за незабавни мерки за справяне с климатичната криза. Повод за глобалното шествие стана срещата на ООН в Ню Йорк, на която вчера представители от 126 страни обсъждаха климатичните промени, пише "Списание Осем".

Любимецът на милиони почитатели на киното Леонардо ди Каприо наскоро бе обявен за посланик на мира към ООН и на срещата получи възможност да изкаже своята позиция. В триминутната си реч той ясно очерта основните опасности, произтичащи от ускорените промени в климата. Актьорът се обърна към присъстващите държавни представители, между които бе и българският президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, с думите: "Можете да творите история или да бъдете охулени от нея."

Ди Каприо подчерта, че правителствата и индустрията, а не само хората, трябва да предприемат незабавни мерки. "Заставам пред вас не като експерт, а като загрижен гражданин - един от 400 000 души, които крачеха по улиците на Ню Йорк в неделното шествие и като един от милионите други хора по света, които искат да се разреши климатичната криза. Като актьор аз играя, преструвам се, за да изкарвам прехраната си. Влизам в кожата на измислени герои, които разрешават измислени проблеми. Мисля, че човечеството гледа на климатичните промени по същия начин - като измислица, като че ли изобщо не съществуват. Само че всяка седмица ние научаваме и виждаме все нови неоспорими климатични събития, които доказват, че климатичните промени се случват сега."

Леонардо е сред най-изявените знаменитости природозащитници. Той не се колебае да харчи милиони долари за битката с климатичните проблеми. В речта си пред обединените нации във вторник той ясно очерта ситуацията: "Не става дума просто да кажем на хората да сменят електрическите си крушки или да си купят кола с хибриден двигател, бедствието вече е отвъд нашите избори. Сега индустрията и правителствата по целия свят трябва да решат и предприемат мащабни действия. Трябва да поставим табелка с цена за всяка въглеродна емисия и да елиминираме всички държавни субсидии за нефтени и газови компании, трябва да прекратим всяка индустрия, която замърсява околната среда, но й е дадено право на съществуване по силата на свободния пазар. Нито една подобна индустрия не заслужава нашите данъци, защото икономиката ще умре, ако екосистемата се срине. Добрата новина е, че възобновяемата енергия не само е постижима, но също така е и добра икономическа политика. Чистият въздух и поносимият климат са човешко право и разрешаването на тази криза не е въпрос на политика, а на оцеляване."

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3823 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.07.13 | 12:31

5
Porednata aktiorska igra nov film realiti psiholzi za bat vi di kaprio istinskoto az na aktiora se razkriva vuv filma vulkut ot wall street
simon

2015.05.18 | 19:09

4
браво на Лео!!!
гошо

2015.05.18 | 19:09

3
Хора,тоя е най-обикновен редови сатанист и никога не е харчил свои "милиони за екология".Въздейства успешно върху по-тъпите жени и затова му е поверен определен сектор и съответните разходи от "глобалното затопляне,изстудяване" и други поводи на световните банкери на магарешкото племе да продължават да крадат.На всеки един популярен певец,актьор,спортист е разпределен точно определен сегмент от "екологията",а който се възпротиви дори с една дума евреите от Холивуд му налагат блокада/справка:Мел Гибсън,Чарли Шийн.../По-притеснително е какво прави нашата ирландска пастирка на сатанинското сборище.

2014.10.05 | 20:16

2
дървените глави пак са замислили врътки с грижите за ;планетата;

2014.10.02 | 15:30

1
da se vnedriat vodorodni dvigateli i da se protivopostaviat na neftenite bosove takiva kato putin koito e sasobsvenik na gasprom neftprom v rusia

Добави коментар

Водещи новини