Учени: Рифовете в Карибско море изчезнат до 20 години

  • 02 юли 2014 13:43

  • 1709
  • 1
Учени: Рифовете в Карибско море изчезнат до 20 години
© Getty Images/Guliver

Повечето кораловите рифове в Карибско море могат да изчезнат до 20 години, съобщи БТА, позовавайки се на доклад на Световния съюз за опазване на природата.

Причината е намаляването на рибите и морските таралежи, които се хранят с натрупващите се върху коралите отпадъци от водорасли.

В доклада се посочва, че промените в климата имат малка роля за влошаването на състоянието на рифовете, които са голяма туристическа атракция. По-сериозен проблем е прекомерният риболов, намалил драстично броя на хранещите се с микроскопични водорасли видове. Тези водорасли задушават полипите - малките животни, чиито вкаменели скелети изграждат рифовете.

Възстановяването на рифовете все още е възможно, ако бъдат ограничени риболовът и замърсяването.

Разрушаването на рифовете би навредило сериозно на икономиката на региона. Туристически дейности като подводно гмуркане и риболов носят между 3 и 5 милиарда долара годишно на карибските нации.

През 1986 беше приет протокол за защита и развитие на морската природа в карибския регион, който забранява някои човешки дейности, които биха навредили на рифовете.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.05 | 18:26

1
Кофти новина , но тя бледнее пред факта , че гербаджийският уродлив водач Борисов , който уби подлагайки на геноцид майка ми , баша ми , хиляди българи и освен параноик е мутроидиот , тиква , к,урва, лъжец, крадец, сикаджия , бандит, простак , тюфлек , фалшификатор , мързеливец , глупак , тъпанар ,чалгаджия и ПОЗОР за България ! Айде при Мишо Бирата !САМО ВОЛЕН ! АТАКААА !

Добави коментар

Водещи новини