1 млрд. души по света гладуват и 1 млрд. преяждат

  • 26 август 2011 14:34

  • 1159
  • 0
1 млрд. души по света гладуват и 1 млрд. преяждат
© Интернет

В света се произвеждат 20% повече калории от необходимото за изхранването на населението. Въпреки това, в световен план има 1 млрд. души, които гладуват, а в същото време 1 млрд. страдат от преяждане.

Това показва една извратена симетрия на разпределението на храните при сегашните условия, заяви на пресконференция Илия Цонев от Коалиция "България свободна от ГМО", цитиран от money.bg.

Той посочи, че контролът върху качеството на храните е твърде неефективен, защото в САЩ например от 300 млн. тона вносни храни всяка година се проверяват само 2% от тях. Ситуацията в България едва ли е по-различна, въпреки че се появи Агенция по храните, коментира Цонев.

От своя страна Мариана Христова от Коалиция "България свободна от ГМО" посочи, че окрупняването на земеделските земи е довело до оскъпяване на храните и допълнително замърсяване на природата. Тя изтъкна, че големите фирми контролират, както добиването на хранителните суровини, така и тяхната продажба в хипермаркетите.

Всички станахме свидетели на изчезването на малките квартални магазинчета и по този начин хората нямат достъп до биопродукти, заяви Христова. По думите й се е стигнало и до такива ситуации, както например в съседна Румъния, която изнася селскостопански работници за Западна Европа, а в същото време няма кой да прибере реколтата в страната. В България пък се раждат най-вкусните домати, а въпреки това сме принудени да внасяме от Йордания и то с доста съмнителни качества, отбеляза Христова.

Тя коментира и темата с разпространението на ГМО. Само изхвърленият хляб в продължение на една година от хипермаркетите във Виена може да нахрани бедстващото население във Африка. Това прави несъстоятелен довода, че ГМО е необходимо за изхранването на бедното население, заяви Мариана Христова. По думите й в момента не могат да се дадат сведения за пълните вреди, които причинява ГМО, защото липсва достатъчно дълъг период на наблюдение. Например при мишките второ поколение хранени с ГМО продукти се наблюдава стерилитет, но това все още не може да се проследи при хората заради липсата на достатъчно дълъг период на изследване. За това ще са необходими поне 60 години, посочи тя.

От Коалиция "България свободна от ГМО" изразиха притеснения, че и в момента в нарушение на законодателството могат да се отглеждат ГМО насаждения. Това било възможно поради липсата на ефективен контрол и факта, че не се взимат проби за изследвания от насажденията.

Темата за шистовия газ също е доста актуално, но тази технология може да предизвика непоправими щети върху природата, допълни Мариана Христова.

Според нея технологията е вандалска и няма място в населени зони и такива, които се използват за земеделие. Тя даде за пример Франция, където е забранено добиването на шистов газ, а в Полша вече се е стигнало до проблеми. Там превозването на тежката техника е повредило пътните настилки, преставате си, какво би станало в България, коментира Христова. По думите и при добива на шистов газ няма как да се осъществява ефективен контрол, а замърсяването ще бъде установено чак, когато то стане факт.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини