Украинската политика на ЕС: Морковът е призрачен, но тоягата - налице

  • 12 февруари 2014 09:06

  • 1700
  • 3
Украинската политика на ЕС: Морковът е призрачен, но тоягата - налице
©

Европейският съюз обеща на Киев морков и намекна за тояга, коментира руският "Независимая газета" срещата на европейските външни министри в понеделник.

Министрите настояха украинските власти да формират ново правителство с участие на опозицията, да осъществят конституционна реформа и нови президентски избори. И тушираха американската идея за включване на ООН в уреждането на украинската криза с предложение да участват също Съветът на Европа и ОССЕ, пише вестникът. Съперничеството между САЩ и ЕС кой да командва на "украинския фронт" обаче съсипва стратегията на Брюксел и на стоящия зад него Берлин. Върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. заяви пред външните министри, че разработването на съвместна програма за икономическо подпомагане на Украйна далеч не е приключило. Вашингтон и МВФ, чиито средства също ще се търсят, не бързат, посочва изданието.

Според Аштън Европейската комисия "контактува по въпроса с много други държави и институции" - може би в търсене на резервен вариант, предполага "Независимая газета". Според шведския външен министър Карл Билд ЕС "прилага по-скоро моркова, а не тоягата" към Украйна. Морковът - ако става дума за икономическо съдействие, е толкова призрачен, че направо не се вижда. Преговорите, съпроводени с едностранни условия, също не приличат на почерпка. Тоягата обаче е налице, съвсем осезаема. Европейските министри решиха да не налагат на Украйна санкции, но ги държат в резерв. И ще ги задействат, ако украинският президент Виктор Янукович не изпълни исканията на опозицията и очакванията на ЕС, прогнозира всекидневникът.

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле е готов да посочи на Украйна верния път, пише "Независимая газета" в друг материал. Днес Фюле за пореден път ще разговаря в Киев с Янукович. Вероятно пак ще се опита да обясни на украинския лидер, че трябва да направи отстъпки на общественото протестно движение. Колко успешен ще е опитът - ще разберем в четвъртък и петък, когато е насрочено извънредно заседание на Върховната рада.

Фюле ще остане в Украйна и от изводите му до голяма степен ще зависят по-нататъшните действия на ЕС, отбелязва вестникът. Той припомня, че цялата минала седмица парламентът прекара в спорове за конституционна реформа, която да ограничи президентската власт и да разшири пълномощията на парламента. Според някои депутати дебатите може да продължат, може да се обсъжда и ново правителство след оставката на кабинета Азаров през януари, но може и да се формира ново мнозинство в самата Върховна рада. "Засега се преговаря по всички насоки и на различни нива", твърди независим народен представител.

"Политическите игри около конституционната реформа", в които са увлечени властта и опозицията, "говорят за неадекватна оценка на ситуацията, незрялост и безотговорност на политиците", коментира украинският политолог Виталий Бала. Протестното движение иска радикални реформи. Според анкетите близо един милион души - немислимо число за миролюбивото украинско общество, са готови да идат на барикадите с оръжие в ръце. Зад тях стоят нови милиони - бъдеща втора вълна от протеста. Страната е на крачка от неплатежоспособност, икономиката полита към пропастта. Една искра - и всичко ще избухне. А политиците действат хаотично, рефлекторно, реагират на положението от вчера, не предвиждат утрешните събития, предупреждава аналитикът.

Руският му колега Михаил Ремизов заявява пред "Росийская газета": "В самосъзнанието на голяма част от украинците има комплекс за непълноценност, провинциалност. Оттук идва и нуждата от хиперкомпенсация чрез сближаване с Европа", обобщава той причините за масовите протести, започнали през ноември, когато официален Киев отказа споразумение с ЕС и засили връзките с Русия.

Договорът за асоцииране с ЕС нямаше нищо общо със задачите за вътрешна европеизация на Украйна в културен, социален и икономически план. Той не даваше никакви предимства - нито безвизов режим, нито изгледи за инвестиции. Съществен дял от украинското общество обаче повярва, че споразумението е част от неговия европейски избор. Самата му готовност да повярва в това сочи известна незрялост на украинското национално съзнание, казва експертът.

Украинците жадуват "да предоверят съдбата си другиму, който исторически е постигнал повече успехи" - също като руските либерали, според които "националната съдба на Русия трябва да се остави на влог в сигурна европейска банка и всичко ще бъде наред", забелязва той. По принцип в случая с националноосвободителните движения народите водеха борба, за да не бъдат колонии. А тук виждаме уникален пример. Във фазата на т. нар. Евромайдан украинците парадоксално демонстрираха висока национална сплотеност, за да подпишат един унизителен колониален документ, добавя руският наблюдател.

Последвайте канала на

БТА
1700 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз

2014.03.03 | 04:52

3
Путин размаха тояга на украинците и даде подкуп на украинската власт. ЕС ще размаха тояга на Янукович и компания. А морков - това може да бъде помощ от ЕБ и МВФ. Както видяхме от случая с Гърция наскоро (а и други държави) - това е изключително ефективен способ за подпомагане на една държава.
Аз

2014.03.02 | 15:57

1
Докато "отпуснатите" от Путин пари просто ще се върнат обратно при него - е, част от тях ще влязат и в нечии украински джобове - но няма да са на обикновените хора!
za AZ

2014.03.02 | 16:02

2
Tapanari kato teb ne triabva da komentirat , stavat sme6ni !

Добави коментар

Водещи новини