Делфини ядат отровна риба, за да изпаднат в транс

  • 23 януари 2014 15:55

  • 2808
  • 0
Делфини ядат отровна риба, за да изпаднат в транс
©

Делфините ползват рибите от семейството на иглокоремните за своеобразен наркотик. До този извод стигнал зоологът и продуцент на научнопопулярни филми Роб Пайли, който в момента снима филм за BBC за интелигентните бозайници, пише The Sunday Times. 

Дистанционно управлявани камери заснели как млади делфини осмукват една единствена риба от семейството на иглокоремните (видът не се уточнява). Да, точно така, бозайниците си предавали рибката от уста на уста по кръг. „Изглеждаше, като че ли младите животни експериментират с нещо друсащо" – казва Пайли. Според неговите наблюдения, след като делфините посмучели малко рибката, изпадали в нещо като транс. Учените поясняват, че по принцип делфините разкъсват с острите си зъби жертвата на парчета, но в дадения случай с рибката-наркотик, те се отнасяли много внимателно към екземпляра, пише "Списание Осем".

Много видове от семейството на иглокоремните риби са отровни. Отровата се съдържа в кожата, в коремната кухина, в някои от вътрешните органи. Най-важно е веществото тетродотоксин. От риби, съдържащи тази отрова, се приготвя японският специалитет фугу. Ястието е известно сред любителите на силни усещания, защото съвсем малко количество от отровата, което остава в блюдото след почистването на отровните части на рибата, предизвиква лека еуфория. По-голямата доза води до смърт.
 
Всяка година в Япония се регистрират около 30 случая на отравяне с иглокоремни риби. 60% завършват със смърт. Тетродоксинът е 25 пъти по-силен от отровата, използвана за лов от индианците край Амазонка - кураре, и 275 пъти по-силна от цианидните препарати. 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2808 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини