Какво прави липсата на сън с мозъка ви?

  • 12 декември 2013 20:52

  • 4447
  • 2
Какво прави липсата на сън с мозъка ви?
©

Миналата седмица в Ню Йорк дерайлира пътнически влак, като инцидентът взе и жертви, а причината за това бе, че машинистът Уилям Рокфелер заспал, докато управлявал машината. Може ли липсата на сън да причини такава фатална грешка? От биологична гледна точна, да, според експерти.

Недоспиването засяга мозъка по най-различни начини, които могат да влияят на преценката, да забавят реакциите на човек и да увеличат вероятността за отвличане на внимание от монотонни и еднообразни задачи. "Когато сте недоспали, вашият мозък се превръща в тинейджър — само газ без спирачки", казва Майкъл Хауел, невролог в Университета на Минесота.

"Изведнъж тази част от мозъка, която казва, 'Да премислим всичко това,' вече не функционира добре." Целта на съня отдавна озадачава учените, казва Майкен Недергаард, невролог към медицинския центът на Университета на Рочестър. В една еволюционна главоблъсканица, да лежането в продължение на часове прави хората и други животни уязвими от хищници.

Въпреки това недостатъчният сън може да доведе до деменция и смърт. Хроничното недоспиване може да причини надебеляване, диабет, сърдечни болести и други болестни състояния. Проучвания показват, че изтощените хора се справят по-лошо на тестове, свързани с паметта и имат повече проблеми със заучаването.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4447 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
007

2013.12.17 | 15:29

1
ПРЕУМОРЕНИТЕ РЕАГИРАТ ПО-ЗЛЕЛИ ПО-БАВНО ОТ ПИЯНИТЕ.

2015.05.21 | 09:33

2
Ти по-преуморен ли си или по-пиян че си толкова " злел"

Добави коментар

Водещи новини