Германия и САЩ ще преговарят за пакт за нешпиониране

  • 04 ноември 2013 20:14

  • 878
  • 2
Германия и САЩ ще преговарят за пакт за нешпиониране
©

Германски и американски разузнавателни шефове имат планирани за днес във Вашингтон разговори, насочени към изработване на ново споразумение за нешпиониране между двете страни, предаде ДПА.

Началниците на Федералната разузнавателна служба на Германия и Федералната служба за защита на конституцията Герхард Шиндлер и Ханс-Георг Маасен трябва да се срещнат с представители на американската Агенция за национална сигурност (АНС), за да постигнат договореност да не се шпионират, казаха служители в Берлин, предаде БТА.

Очаква се на срещата да присъстват шефът на АНС Кийт Алекзандър и ръководителят на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър.

Германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се потвърди днес важността на връзките между Берлин и Вашингтон, давайки да се разбере, че не трябва да се допуска дебатите в Германия за даване на убежище на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън да навредят на двустранните отношения, посочва Ройтерс.

През последните дни нарастват призивите от политици от опозицията и общественици в Германия да се предостави убежище на Сноудън в замяна на негови показания при евентуално разследване на предполагаемото подслушване на мобилния телефон на Меркел от американските служби.

Говорителят на Меркел обаче даде да се разбере, че канцлерката не е готова да предприеме стъпки, които може да
застрашат отношенията между Германия и САЩ.

По думите на Щефен Зайберт канцлерката "смята, че има задължение да защитава данните и личния живот на германските граждани от незаконно наблюдение, и работи за възстановяване на доверието със САЩ и въвеждане на ясни правила за бъдещо сътрудничество". Според него обаче в случая става въпрос също така "за нашата сигурност и нашите интереси като партньори".

"За нас германците трансатлантическият съюз остава от първостепенна важност. Едва ли има страна, която да извлича толкова голяма полза от това партньорство и приятелство, колкото Германия", заяви той и добави, че Меркел ще се ръководи от това във всички бъдещи решения.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
878 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.11.17 | 15:00

1
ЕВРОПА НЯМА НУЖДА ОТ САЩ! ЕВРОПА ТРЯБВА ДА Е САМОСТОЯТЕЛНА, ЕВРОПА ИМА ПО-ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ОТ САЩ!

2013.11.17 | 15:00

2
Да ако не се пълни с престъпници от Африка.. и не не съм ксенофоб.. не мразя черни, араби и прочие.. всички сме хора.. но си има закони..! :)

Добави коментар

Водещи новини