Учени бойкотират конференция на НАСА

  • 09 октомври 2013 19:49

  • 1527
  • 1
Учени бойкотират конференция на НАСА
©

Изтъкнати учени решиха да бойкотират конференция на НАСА, посветена на екзопланетите. По този начин астрономите изразяват несъгласието си с отказа на космическата агенция да допусне до форума учени от Китай. От НАСА мотивират решението с оправдание за националната сигурност.

Конференцията ще се проведе в Калифорния през ноември месец и в нея ще участват учени от САЩ, както и международни екипи, работили по откриването на екзопланети. Китайските им колеги, включително и тези, работили по космически проекти в американски университети, няма да бъдат допуснати на срещата, пише ekipnews.com.

Изследователският център Ames на НАСА отхвърли заявките за участие на китайските учени въз основа на закон, приет от Конгреса през март, който забранява на граждани на Китай да влизат в сграда на космическата агенция на САЩ.

Така НАСА се изправи пред враждебната реакция на редица учени. Учените са категорични, че конференцията е за науката и планетите около звездите, а не за националната отбрана на САЩ и на нея няма да се обсъжда класифицирана информация.

Авторът на спорния закон – републиканецът Франк Уолф - заяви в отворено писмо до НАСА, че тълкуването на текста е извършено погрешно, защото законът налагал ограничения само на китайските граждани, "които са официални представители на правителството".

От НАСА пък обвиняват закона и твърдят, че търсят вратички, за да поканят китайските си колеги на срещата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
4711

2013.10.18 | 10:18

1
ДЕМОКРАЦИЯ БРАТ!

Добави коментар

Водещи новини