Трима души си делят Нобела за медицина

  • 07 октомври 2013 12:39

  • 901
  • 0
Трима души си делят Нобела за медицина
©

Трима души са носители на Нобеловата награда за медицина или физиология за 2013 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Нобеловият комитет реши да даде престижния приз на американските учени Джеймс Ротман, Ранди Шекман и техния германски колега Томас Зюдхоф. Учените са окрили начините на взаимодействието между клетките. Всяка клетка е фабрика за производство на молекули, които тя разпраща в околното пространство. Такива продукти са например инсулинът и други хормони. Тези вещества се пренасят от една клетка в друга с помощта на молекулите в специални опаковки, наричани везикули.
Носителите на най-престижната награда в света за тази година са успели да обяснят как функционират доставките за пренасяне на веществата на правилното място в правилното време. Шекман е открил правилния набор от гени, необходими за осъществяването на транспортирането. Ротман е изучил колата, позволяваща на везикулите да се съединят с мишените, за да транспортират товара. Зюдхоф е показал, как везикулите получават инструкциите за доставка.

Тримата ще се поделят 8 млн. шведски крони или приблизително 1 млн. долара. Връчването на наградите ще се проведе на 10 декември дата на смъртта на изобретателя на динамита, дал наследството си за престижната награда.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини