Експерт: Сирия не е Косово, а Асад не е Милошевич

  • 01 септември 2013 20:43

  • 4040
  • 3
Експерт: Сирия не е Косово, а Асад не е Милошевич
©

Известният американски експерт по Балканите, професор Даниел Сървър, се обяви срещу прибързаните сравнения между операцията на САЩ и НАТО в Косово през 1999 г. и предстоящите въздушни удари срещу Сирия.

"Противник съм на сравненията между Сирия и Босна, или Сирия и Косово, защото световния и регионален контекст са различни. Башар ал Асад не е Слободан Милошевич, нито Близкия Изток са Балканите, Елцинова Русия не е Путинова Русия, САЩ на Обама не са тези на Клинтън. Сравняването на различни епохи и региони може да е рисковано", смята той, предаде БТВ.

Професор Сървър смята, че ако Конгресът все пак разреши военните действия, американската администрация и президентът Барак Обама трябва да са наясно с едно: САЩ ще се окажат на хлъзгал склон. "Ние не знаем как ще реагира Башар Асад на въздушните удари. Но знаем как реагира Слободан Милошевич, който след началото на натовските бомбардировки над Югославия засили политиката на етническо прочистване на албанци в Косово. По сходен начин реагираха и босненските сърби на така наречената "червена линия" известна като "правилата Горажде", имащи за цел да защитят определени райони, атакувайки столицата Сараево. Ако Башар Асад повтори химическото нападение или спонсорира терористични атаки срещу американските интереси по света, Вашингтон трябва да бъде готов за ескалацията".

"Бомбардировките и ескалацията на напрежението не са решение. Също както ограничените във времето бомбардировки не са подходящия отговор на масовото убийство на цивилни граждани с химическо оръжие. Башар Асад не е военен проблем, а политически", категоричен е експертът.

Професор Сървър предупреждава, че продължаването на конфликта може да предизвика колапс на държавността в Сирия, което ще отслаби нейните съседи – Ливан, Йордания, Ирак и евентуално Турция, ще се насърчи също така кюрдския иредентизъм. "Сирийската война има потенциала да прекрои Средиземноморието по начин, който няма да е благоприятен за американските интереси", заяви той. "Ако Конгресът се притеснява за военната акция в отговор на използването на химическо оръжие в Сирия, той също така трябва да се притеснява за политическата и военна стратегия за справяне с дългосрочните заплахи пред мира и стабилността в Близкия Изток и потенциалната гигантска цена, която САЩ ще трябва да платят", предупреждава още професор Сървър.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4040 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2014.04.09 | 14:54

3
САЩ какви интереси имат в Сирия и в Украйна освен да дестабилизират.
годо

2013.12.31 | 19:33

2
Брей, имало и разумни хора в САЩ!
J

2013.12.31 | 19:33

1
Разумните са много тук , 80% не желаят воина въпросът е ,че никои неги слуша.

Добави коментар

Водещи новини