Обама, Меркел и Саркози обсъдиха кризата

  • 06 август 2011 08:56

  • 1482
  • 0
Обама, Меркел и Саркози обсъдиха кризата
©

Президентът на САЩ Барак Обама разговаря по телефона с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и френския президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в за последните развития в кризата в еврозоната, съобщи Белият дом в изявление, цитирано от АФП и Ройтерс.

Обама е отбелязал важните мерки, предприети от лидерите на ЕС на срещата им на върха от 21 юли и значението на прилагането им. Той е приветствал продължаващото водачество на президента Саркози и канцлерката Меркел при справянето с предизвикателствата пред икономиката на Европа, се казва в изявлението.

Тримата лидери освен това са се съгласили да обмислят по-нататъшни мерки за оказване на натиск върху сирийския президент Башар Асад заради кръвопролитните репресии над протестиращите в Сирия. „Лидерите осъдиха продължаващата и безразборна употреба на сила срещу сирийския народ. Те приветстваха приетата в сряда декларация на Съвета за сигурност на ООН, която осъжда повсеместните нарушения на човешки права и употребата на сила над цивилни от страна на сирийските власти”, се казва още в изявлението на Белия дом.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) се съгласи да започне да купува италиански държавни облигации от понеделник в замяна на ангажимента на правителството на Италия да ускори съкращаването на дефицита, обяви италианският министър на федералните реформи Умберто Боси, цитиран от АФП.

„Всички се боят, че облигациите ни може да се превърнат в парчета хартия без никаква стойност, но със завръщането към бюджетен баланс една година по-рано от предвиденото ЕЦБ гарантира, че от понеделник ще купува облигациите ни”, заяви Боси, цитиран от БТА.

ЕЦБ отказа коментар на изявлението. До момента тя е закупила държавни облигации на Гърция, Ирландия и Португалия, но в четвъртък отказа да съобщи дали ще направи същото с тези на Италия и Испания, които през последните дни достигнаха рекордни равнища.

Вчера италианският премиер Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 заяви, че Италия ще балансира бюджетния си дефицит през 2013, вместо 2014 г., с една година по-рано от планирания срок. Правителството също така ще работи за включване в конституцията на принципа на балансирания бюджет.

Последвайте канала на

1482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини