Великобритания се готвила за Трета световна война с атомно оръжие

  • 01 август 2013 13:10

  • 4783
  • 1
Великобритания се готвила за Трета световна война с атомно оръжие
©

През 1983 г. бившата британска премиерка Маргарет Тачър е била убедена, че ще избухне ядрен конфликт между НАТО и Съветския съюз - дотам, че нейният кабинет е приготвил специална реч за кралица Елизабет II по повод започването на Трета световна война. Това сочат британски архиви, разсекретени днес след изтичане на 30-годишния давностен срок, предаде ИТАР-ТАСС.

Един от документите подробно описва натовско военно учение от 1983 г., активно подпомагано от британското правителство, с кодовото наименование Wintex-Cimex 83. Сценарият е включвал евентуална ядрена атака срещу членки на Алианса от страна на СССР и неговите съюзници, наричани "Оранжевите". "Като ответна стъпка НАТО и Великобритания са били готови да нанесат ответен удар по Съветския съюз", отбелязва руската агенция.

В рамките на подготовката за война британското правителство подготвило и текст за радиообръщение на монарха. "Всички знаем, че опасностите, с които се сблъскваме днес, многократно надхвърлят всичко, с което сме се сблъсквали в цялата си история - пише в проекта за реч на кралицата. - Каквото и да ни очаква в бъдеще, каквито ужаси и да очакваме, все още имаме качества, които ще станат наша сила и ще ни помогнат да запазим свободата си, както и в двете предишни световни войни." Британски експерти отбелязват днес, че сценарият е бил разработен заради втвърдяването на външната политика на Съветския съюз.

Бъкингамският дворец отказа днес да коментира за ИТАР-ТАСС проекта за "ядрената реч" на кралицата. Служител в двора забеляза само, че Елизабет II "получава всеки ден купища най-различна информация и документи".

Последвайте канала на

БТА
4783 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KAYOZEROSKY

2014.03.12 | 21:08

1
ofertata e validna i 30 god po kusno vupros na vreme eda izgree vtoroto slunce

Добави коментар

Водещи новини