Синя икономика: В природата няма безработица

  • 20 май 2013 09:09

  • 2958
  • 0
Синя икономика: В природата няма безработица
©

Защо икономиката да е зелена, когато може да е синя - като Земята, погледната от Космоса, като небето и океана? Защо онова, което е полезно за здравето и добро за природата, непременно трябва да е скъпо? Гюнтер Паули от години търси отговори на тези въпроси. И непрестанно ги открива. На невероятни места. Например в чаша от кафе, след като кафето е изпито, разказва БНТ.

"Онова, което остава на дъното, е утайката. Тя не се яде и не се пие. Върху тази утайка ние отглеждаме гъби. Вече имаме над 300 предприятия по света, където утайката увеличава добива на гъби. Остатъците от гъбите пък се използват за храна на животни. Така имаме кафе, гъби и храна. И печелим тройно от една чаша кафе", обясни Гюнтер.

И това е само началото, обича да повтаря Паули. Там, където предприемчивите виждат две или три възможности, той открива 20. Ако останалите видят 20, той може да намери 100. Помага му екип от мислещи и решителни хора по цял свят. Те действат, водени от философията на синята икономика. И винаги поставят науката в основата на проектите си. Целта на Паули, описана и в една от книгите му, е: "чрез 100 иновации да създаде 100 милиона работни места за 10 години".

"Проектите, които сме задвижили, новите начини на работа, които сме предложили, вече са създали три милиона работни места. Три милиона е доста далеч от предложените сто милиона, но все пак ги има в действителност", каза Паули.

Действителността изглежда все по-интересна и разкрива все повече възможности: хартия от натрошени камъни в минната промишленост, биогориво от магарешки тръни, събрани от пустеещи земи, устойчиви къщи от бамбук за 950 долара, подобрения за използване на соларните панели и през нощта, и още, и още.

Впрочем, както вече стана ясно, любимият рефрен на Гюнтер Паули е: "и това е само началото". За света. В това число - и за България.

"Смятам, че днес България разполага с много, много възможности. За нещастие хората не си дават сметка за шанса, който имат. България е страна със земеделие и с голямо бъдеще. Ако българите само разберат за богатата гама възможности, с които разполагат, страната им ще има голямо бъдеще", смята Гюнтер Паули, цитиран от БНТ.

Откриването на възможности е първата крачка към реализирането им. Тук не може без малко риск и личен стимул. Само така визията за днешния модел на глобална икономика ще бъде пречупена в правилната посока - не евтино производство в Китай и Бангладеш, а стойностно производство с ясен местен отпечатък, твърди Паули. Човекът, свързал името си със синята икономика, се вдъхновява от много хора по света. Но най-голямото вдъхновение за него са децата, за които пише приказки и басни, и природата.

"Природата е навсякъде, защото природата ни вдъхновява. Тя ни дава много интересни модели. В природата няма безработица. В природата всички работят. В природата дори и най-дребните елементи допринасят за еволюцията. Именно в тази посока трябва да мислим", заяви Паули.

Последвайте канала на

2958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини