Ковчежникът на френския президент крил данъци

  • 04 април 2013 14:57

  • 874
  • 0
Ковчежникът на френския президент крил данъци
©

Ковчежникът на кампанията на френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 е криел данъци чрез офшорни сметки, пише британският в. Гардиън.

името на Жан-Жак Ожие попадна в списъка, предаден от  "къртица" на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) Базираната във Вашингон организация има достъп до хардиск с 260 гигабайта, съдържащ 2,5 милиона документа, включително списък с имената на 130 хиляди души от над 170 държави. Данните са изтекли от две дружества, предлагащи офшорни услуги - в Сингапур и на британските Вирджински острови. Разобличителните документи дават пълна картина за функционирането на данъчни убежища, тайни преводи на пари и съмнителни операции с използване на подставени фирми и тръстове и включват имена на правителствени представители и богати семейства от Великобритания, Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд, както и бивши комунистически страни. Сред последните в сайта на МКРЖ е спомената и България, но подробности не са дадени.

Сред притежателите на офшорни сметки фигурират дъщерята на бившия президент на Филипините Фердинанд Маркос - Мария Имелда
Маркос Маноток, най-богатата колекционерка на предмети на изкуството в Испания - баронеса Кармен Тисен-Борнемиса, съпругата на руския вицепремиер Игор Шувалов - Олга Шувалова, дъщерите на президента на Азербайджан Илхам Алиев, Денис Рич - бившата съпруга на скандалния търговец на петрол Марк Рич, който бе съден за укриване на данъци в САЩ, но помилван от президента Бил Клинтън, отбелязва "Гардиън".

Изданието цитира бивш икономист от международната консултантска компания "Маккинзи", който оценява сметките на богати хора в подобни данъчни убежища на поне 32 трилиона долара.

Последвайте канала на

БТА
874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини