Битка за китове

  • 27 февруари 2013 09:41

  • 2858
  • 1
Битка за китове
©

Борд в борд. Така се води битката за китовете във водите на Южния полярен океан. Участниците в нея са добре известни. Японските китоловци. И непримиримите активисти от "Сий шепърд". Сезонът на битките е девети поред.

За девети път японците се възползват от правото да ловят колкото се може повече китове и да ги разфасоват с научна цел. И за девети път доброволците от "Сий шепърд" начело с капитан Пол Уотсън им пречат с всички законни и полузаконни средства, предаде БНТ.

В корабните дневници на двата екипажа последният сблъсък със сигурност е описан различно. Според китоловците ударът е предизвикан нарочно от кораба на активистите "Боб Бейкър". Капитан Пол Уотсън настоява, че флотилията на „Сий Шепърд" просто е следвала курса си и е отказала да се подчини на произнесените на английски японски призиви за напускане на района.

Защитниците на китовете твърдят, че китоловният кораб „Юшин Мару 2" ги е притиснал нарочно, докато се опитвали да попречат той да бъде зареден от японски танкер в движение.

Вклиняването е опасна тактика, която екипажите на „Сий Шепърд" използват, за да объркат китоловните сметки. Последният път отчаяната битка беше водена в името на един вече уловен кит.

Радикално настроените еколози девет пъти предотвратяваха прехвърлянето на величествения бозайник на борда на кораба лаборатория, където уловът се нарязва и складира под етикета „научна цел".

Спорно е доколко транжирането обслужва науката и доколко - гастрономичните интереси. И едното, и другото е неоправдано убийство, убедени са всички от екипажа на "Сий шепърд".

Близките им срещи с китовете са ги убедили докрай в смисъла на битката, която водят.

"Когато е близо до тях, човек разбира колко ценни и красиви създания са те. И колко е важно да ги пазим. Затова се връщам отново на кораба. Ще направя всичко, което мога, за да попреча те да бъдат убивани", обяснява инженерът Брайън Рейс.

"Те са най-големите бозайници в океана. Толкова са величествени, че изглеждат по-важни от всичко останало", разказва капитан Сидхарт Чакраварти.

"Всички от "Сий шепърд" вярват в мисията си. В мига, когато се гмурнете под водата и се взрете в окото на кита, това ви променя. Завинаги", изтъква Дебора Басет, член на екипажа.

Последвайте канала на

2858 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.01 | 17:41

1
Предаване то се казва Whale wars, изтеглете си го суууупер е!

Добави коментар

Водещи новини