АП: Засилва се заплахата от терористи с връзки на Запад

  • 05 февруари 2013 21:32

  • 1319
  • 0
АП: Засилва се заплахата от терористи с връзки на Запад
©

Наричат ги "доморасли терористи" - те са граждани на западни страни, които са високо ценени от ислямистките въоръжени групировки, понеже могат да се придвижват свободно през границите и да извършват нападения по-лесно, отколкото хора от страни от Близкия изток или Южна Азия, свързвани с тероризма, пише Асошиейтед прес.

За две подобни лица - канадец и австралиец - се смята, че са замесени в бомбения атентат срещу автобус в България през юли миналата година, при който бяха убити петима израелски туристи и българският шофьор, посочват българските следователи.

Българският министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа каза, че двамата са били членове на ливанската шиитска организация "Хизбула", която е свързана с Иран.

Следва справка на Асошиейтед прес за западни граждани, свързани с тероризма в родните си страни или в чужбина през последните години:

АТЕНТАТЪТ В ЛОНДОНСКОТО МЕТРО

Четирима млади британци - трима от пакистански и един от ямайски произход - извършиха поредица самоубийствени нападения на 7 юли 2005 г. срещу обществения транспорт в Лондон, при които бяха убити 56 души. Над 700 бяха ранени. И четиримата водели нормален живот и не са имали криминални досиета. Те носеха самоделни бомби в раници. "Ал Кайда" разпространи видеообръщения, в които двама от атентаторите осъждат Запада и декларират предаността си към Осама бин Ладен.

БОМБА В ОБУВКАТА

Ричард Рийд е британски гражданин, приел исляма в затвора. След като излиза на свобода, пътува до Афганистан и Пакистан, където, според властите, бил обучен от "Ал Кайда". Малко повече от три месеца след нападенията от 11 септември той се качи на полет на "Американ еърлайнс" от Париж за Маями и се опита да взриви бомба, скрита в обувката му. Атентаторът бе обезвреден от пътниците и екипажа, а самолетът кацна безопасно в Бостън. През 2002 г. Рийд бе осъден на доживотен затвор без право на помилване, след като се призна за виновен по обвинение от осем точки в тероризъм и опит за унищожаване на пътнически самолет.

ДЕЙВИД КОУЛМАН ХЕДЛИ

Хедли - американец от пакистански произход - използва американския си паспорт, за да пътува често до Индия, където проучвал евентуални обекти за терористични атаки на терористичната организация "Лашкар-е-Тайба". Свързаната с "Ал Кайда" групировка използва информацията, за да планира и извърши нападенията от 2008 г. в Мумбай, Индия, при които загинаха над 160 души. Миналия месец Хедли бе осъден от федерален съд в Чикаго на 35 години затвор за ролята му в мумбайските атентати.

НЕУСПЕШНИЯТ АТЕНТАТ НА "ТАЙМС СКУЕЪР"

На 1 май 2010 г. двама улични търговци съобщиха на полицията за дим, излизащ от автомобил, паркиран на нюйоркския площад "Таймс скуеър" - район, гъмжащ от туристи. Полицията откри, че в колата има бомба, която не се е взривила. Два дни по-късно федерални служители в Ню Йорк задържаха 30-годишния Файсал Шахзад - американски гражданин, роден в Пакистан, който живеел в Бриджпорт, щата Кънектикът - след като се качил на полет за Дубай. Той призна, че опитал да извърши атентат с кола-бомба, и каза, че бил обучен в пакистански тренировъчен лагер за терористи. През октомври 2010 г. Шахзад бе осъден на доживотен затвор.

АНУАР АЛ АУЛАКИ

Ал Аулаки е роден през 1971 г. в Ню Мексико, където баща му следвал агрономия като стипендиант по програмата "Фулбрайт". Синът получава образованието си в САЩ, но напуска страната през 2002 г. и се връща в Йемен, където става ключова фигура в местния филиал на "Ал Кайда" - за който американските власти смятат, че е най-опасният от всички подразделения на терористичната мрежа. С отличен английски и ораторска дарба, Ал Аулаки спечели множество последователи сред недоволните мюсюлмански младежи на запад. Той и още един американец - Самир Хан, редактор на интернет списанието на "Ал Кайда", бяха убити при нападение на американски безпилотен самолет на 30 септември 2011 г. в Йемен.

МАЙОР НИДАЛ МАЛИК ХАСАН

Роден в Арлингтън, щата Вирджиния, в семейството на палестинци, като колежанин Хасан постъпва в американската армия и става военен психиатър. Негови колеги казаха, че докато работел в медицински център, той бил потресен при среща с млади войници, ранени в Ирак и Афганистан. Следователи от ФБР предположиха, че той е общувал по електронната поща с Ал Аулаки. Хасан бе ранен и заловен от полицията на 5 ноември 2009 г., след като открил огън по войници във военната база Форт Худ, щата Тексас, убил 13 души и ранил 29. Той бе парализиран от кръста надолу в престрелката и бе обвинен по 13 пункта в предумишлено убийство и по 32 пункта в опит за убийство. Все още не е насрочена дата за съдебен процес, но той може да бъде осъден на смърт.

АДАМ ГАДАН

Роден под името Адам Пърлман в щата Орегон, Гадан приема исляма през 1995 г. и се мести в Пакистан, където се присъединява към "Ал Кайда" като агитатор. Използвайки името "Азам американеца", той се появи в множество видеозаписи на "Ал Кайда", осъждащи действията на САЩ в Афганистан и на други места и заплашващи с нападения обекти на Запада в чужбина. Американските власти му повдигнаха обвинение в измяна през 2006 г. и предложиха награда от 1 милион долара за информация, която да доведе до арестуването и осъждането му. Въпреки слуховете, че бил убит или заловен, Гадан миналия септември се появи във видеозапис, отбелязващ 11-ата годишнина от атентатите от 11 септември.

АТЕНТАТЪТ НА ЛЕТИЩЕТО В ГЛАЗГОУ

На 30 юни 2007 г. джип, пълен с кутии с газ пропан, се вряза в терминал на международното летище "Глазгоу" в Шотландия, подпалвайки сградата. Петима очевидци бяха ранени. Двамата пътници в джипа бяха арестувани. Полицията ги идентифицира като родения във Великобритания Билал Абдула - лекар, мюсюлманин от иракски произход - и Кафил Ахмед. Източници от силите за борба с тероризма казаха, че Абдула се радикализирал заради войната в Ирак. Ахмед, студент по инженерство от Индия, почина от раните си. Абдула бе осъден за заговор за убийство и получи 32 години затвор.

АХМАД ОМАР САИД ШЕЙХ

След като получава образованието си във Великобритания, роденият в Обединеното кралство Шейх пътува до Южна Азия, където се присъединява към въоръжени ислямистки групировки. Той е бил в затвора заради отвличане на западни туристи в Индия през 1994 г., но е пуснат да отиде в Пакистан пет години по-късно при размяна на затворници след похищение на индийски пътнически самолет в Афганистан. През 2002 г. бе осъден за отвличането и убийството на репортера на вестник "Уолстрийт джърнъл" Даниъл Пърл и получи смъртна присъда. Все още се чака решение на пакистански съд по искането му за обжалване на присъдата.

Последвайте канала на

БТА
1319 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини