Безработицата в ЕС намалява най-рано през 2017 г.

  • 19 декември 2012 20:10

  • 1224
  • 1
Безработицата в ЕС намалява най-рано през 2017 г.
© Getty Images/Guliver

Растежът на глобалната икономика през 2013 г. ще бъде анемичен и недостатъчен да измъкне много държави от кризата с безработицата, която преживяват.

Нещо повече - ако правителствата продължат с досегашната си политика, ще са необходими поне пет години, за да се възстановят нивата на заетост в САЩ и Европа до тези отпреди избухването на първата вълна на рецесията от 2008-2009 г.

Това се твърди в доклада "Икономическата ситуация в света и перспективите за 2013 г." (WESP), изработен от Организацията на обединените нации (ООН) и представен в сряда, пише "Капитал".

"Влошаването на кризата в еврозоната, "фискалната пропаст" в САЩ и твърдо приземяване в Китай могат да вкарат света в нова рецесия", предупреждава Роб Вос, ръководител на Отдела за развитие и анализ към ООН. "Всеки един от тези рискове може да предизвика загуба на глобално производство в рамките на 1-3 процента."

В прогнозата на WESP се посочва, че през тази година глобалната икономика вероятно ще отчете растеж от 2.2%, което е корекция надолу с 0.2% спрямо изчисленията от юни. За догодина се предвижда малко по-голям ръст от 2.4% - корекция надолу с 0.7% и коментар, че това е "значително под потенциала", а за 2014 г. очакваният са за растеж от 3.2%.

Европейският съюз ще приключи годината с рецесия от 0.3%, догодина ръстът ще е от едва 0-6%, а през 2014 г. - с 1.7%. В еврозоната рецесията ще е по-тежка (0.5%), а възстановяването по-слабо (съответно 0.3% и 1.4%.). Новите страни - членки на ЕС, към които спада и България, най-вероятно ще отчетат през 2012 г. растеж от 1.2%, последван от още нарастване на икономиките с 2% и 2.9% в следващите две години. Страните в преход в Югоизточна Европа обаче ще запомнят 2012 г. с нова рецесия от 0.6%, последвана от растеж от 1.2% и 2.6% през 2013 г. и 2014 г.

Тези данни сочат, че пазарите на ЕС, които са основни за България, ще продължат да се възстановяват бавно, а ако няма някаква сериозна промяна в политиките, безработицата в тях ще се задържи около сегашните нива поне до 2017 г.


"Слабостта в големите развити икономики е в основата на глобалното икономическо забавяне. WESP отчита, че повечето от тях и особено европейските са паднали в капана на порочен кръг от висока безработица, крехък финансов сектор, увеличени рискове за държавите и техните дългове, фискални ограничения и минимален растеж", пишат авторите. "Поради динамиката на този порочен кръг рискът от много по-лош сценарий остава висок и може да бъде задействан от още по-дълбоки съкращения на разходите и забавено прилагане на реформите."

В текста се обяснява, че икономическите трудности в Европа с нейната рекордна официална безработица от почти 12%, забавеният ръст в САЩ и дефлацията в Япония се преливат в развиващите се страни под формата на по-слабо търсене на техния износ, нестабилност в капиталовите потоци и в цените на суровините.

Русия и страните от ОНД се представиха много добре през 2012 г., макар и с умерен спад на темпото на растеж през втората половина, посочват авторите. Те изтъкват особената положителна роля на високите цени на суровините - и специално на петрола и природния газ - за изнасящите енергия държави като Русия и Казахстан. Като цяло перспективите за тази група са добри - растеж от 3.8% през 2012 г. и запазване на същото темпо през 2013 г.

Досега държавите с ниски доходи се справят прилично, но вече са изправени пред засилващ се отрицателен ефект от икономическото забавяне и в развитите страни, и в тези със средни доходи.

Необходими са промени в политиките за стимулиране на възстановяването и създаването на работни места, препоръчват авторите. Те приветстват последните действия за справяне с дълговата криза в еврозоната, но посочват, че прилаганата комбинация от фискални ограничения и експанзионистична монетарна политика не успява трайно да успокои финансовите пазари и да раздвижи икономиките и заетостта. От ООН смятат, че е време вниманието да се измести от болезнените краткосрочни мерки за рязане на разходи и консолидация към средносрочни и дългосрочни политики за фискална стабилност. При това преориентирането, включително регулационните реформи във финансовия сектор, би трябвало да бъде координирано на международно ниво и съобразено със структурни политики за създаване на работа за хората и поддържане на т.нар. зелен растеж.

По повод заетоста в WESP се посочва, че дори в страни с относително висока заетост има значителен брой хора, които са безработни продължително време.

В САЩ безработните от повече от половин година са стигнали рекордните 40.6% от всички търсещи работа, а близо една трета (31.4%) са на трудовата борса над една година. В ЕС и Япония всеки четвърти безработен си търси работа повече от 12 месеца. Като цяло в развитите икономики дългосрочно без работа са над 35%, което означава около 17 милиона души.

Ефектът от тази ситуация е, че служителите започват да губят умения и квалификация и когато все пак си намерят работа, тя е с по-нисък доход. В крайна сметка тази група хора може негативно да влияе върху производителността на икономиките.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХА-ХА ГОЛЯМ МАЙТАП

2012.12.26 | 23:52

1
Безработицата в ЕС намалява най-рано през 2017 г. => а в БГ никога !

Добави коментар

Водещи новини