Президентът на Чад уволни високопоставени служители в сферата на сигурността

  • 18 октомври 2024 10:54

  • 102
  • 0
Президентът на Чад уволни високопоставени служители в сферата на сигурността
© Getty images (архив)

Няколко високопоставени членове на отбранителните сили и силите за сигурност на Чад снощи бяха отстранени от длъжност с указ, издаден от президента Махамат Идрис Деби, няколко дни след уволнение на министъра на сигурността, предаде АФП, цитирана от БТА.

Генералният директор на полицията, генералният директор на жандармерията, началник щабовете на въоръжените сили и командирите на номадската национална гвардия на Чад в сряда бяха „призовани да изпълняват други задължения“ по решение на президента Деби.

В събота държавната телевизия съобщи за смяната на министъра на сигурността Махамат Шарфадин Маргуи с генерал Али Ахмат Ахабаче в рамките на ограничена реорганизация на ведомството.

Това преструктуриране на силите за сигурност се случва на фона на влошаването на политическия климат и сигурността в Чад.

Бивш командир на главното разузнаване и неговият син бяха застреляни от неидентифицирани въоръжени лица, а миналата седмица властите издадоха оперативна заповед за „обезопасяване на град Нджамена“ и за извършване на „систематични претърсвания“ за оръжия. След това тежко въоръжени войници бяха изпратени да извършат обиски в различни райони на столицата.

Осъждайки „вредната атмосфера на диктатура и терор“ и рисковете от „изборни измами“, опозиционните партии от своя страна обявиха миналата седмица отказа си да участват в законодателните и общинските избори на 29 декември.

Три години след като беше провъзгласен за държавен глава от армията след смъртта на баща си, убит от бунтовници, генерал Махамат Идрис Дeби, който сега е на 40 години, прие нова конституция чрез рeферендум през декември 2023 г. и беше избран за президент през май след гласуване, бойкотирано от част от опозицията.

В средата на септември Световната организация срещу изтезанията осъди увеличаването на броя на арестите и задържанията без надлежен съдебен процес от страна на чадските разузнавателни служби.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини