ООН: 136 000 души са били разселени заради разрастването на конфликта в югоизточен Судан

  • 04 юли 2024 14:06

  • 172
  • 1
ООН: 136 000 души са били разселени заради разрастването на конфликта в югоизточен Судан
© gettyimages

Над 136 000 души са избягали от югоизточния судански щат Сенар, откакто паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) извършиха редица нападения срещу градове в района, предаде Ройтерс, позовавайки се на ООН.

Агенцията отбелязва, че това е най-новата вълна на разселване, причинена от продължаващата вече почти 15 месеци война в Судан. 

Близо 10 милиона души бяха прогонени от домовете си, откакто избухна конфликтът между СБП, ръководени от генерал Мохамед Хамдан Дагало, и редовната армия под командването на генерал Абдел Фатах ал Бурхан. Войната предизвика обвинения в "етническо прочистване" и предупреждения за масов глад, главно в контролираните от СБП райони в страната, отбелязва Ройтерс.

На 24 юни СБП започнаха военна кампания за превземане на град Сенар - основен търговски център, но бързо се насочиха към по-малките градове Синджа и ал-Диндер, което принуди цивилните да избягат от трите града, насочвайки се главно към съседните щати Ал-Кадариф и Сини Нил.

Активисти от двата щата твърдят, че за пристигащите няма много място за подслон или хранителни помощи. В Ал-Кадариф те се сблъскали с проливни валежи, докато са били блокирани на главния пазар в столицата на щата без палатки или одеяла, след като училищата, които са служили като центрове за настаняване, са били опразнени от правителството, съобщи местният комитет за съпротива.

В изявление на Международната организация по миграция към ООН се казва, че от 24 юни в Сенар са били разселени 136 130 души.

Щатът вече е дом на повече от 285 000 души, разселени от щатите Хартум и Гезира, което означава, че много от напусналите през последните две седмици вероятно са разселени за втори или трети път. Международната организация също така заяви, че селата в щата Ал-Кадариф, една от няколкото възможни цели на кампанията на СБП, също са били обект на изселване, пише БТА.

ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.

В западната част на страната местни активисти съобщиха, че вчера най-малко 12 души са били убити при артилерийски обстрел на пазар за добитък в град Ал Фашер, столица на щата Северен Дарфур, където от месеци се води борба за контрол и се стига до изселване на цивилни към близките градове и лагери.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
172 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.04 | 19:57

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини