Разлив на петрол от заседнал кораб заля два плажа

  • 02 септември 2012 10:41

  • 1626
  • 0
Разлив на петрол от заседнал кораб заля два плажа
©

Петрол от турски кораб за насипни товари, заседнал преди три години край бреговете на Кейптаун, се разлива на два плажа, предаде АФП.

Досега плавателният съд не бил премахнат от водите на Кейптаун, защото южноафриканските власти поискали 4 млн. евро, за да бъдат изчистени опасните останки.

Вълнението на океана и застудяването предизвикали движение на заседнал, преди три години, турски кораб край Кейптаун и така два плажа били залети от разлят петрол. Причината, според специалистите, била, че плавателният съд се е разпаднал на три части. Вълнението на океана и застудяването в събота довели до движение на кораба и така се стигнало до разлива от него, обясни говорителят на агенцията за кризисни ситуации в Кейптаун. При разследването бил направен въздушен оглед, при който се видяло, че към брега се разлива плътен слой от горива. Горивото се разлива в радиус от 500 м. и се стича към Плажа на делфините. Големи количества все още са във водата.

Корабът се казва "Сели - 1" и е панамски, но бил използван от турци. Той се намира край Кейптаун още от 7 септември 2009 г., когато заседнал и моряците не успели да го помръднат оттам. На борда имало 30 хил. тона въглища и 600 тона петрол, което създало проблеми с двигателя, докато екипажът се опитвал да стигне до Гибралтар.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини