Миграцията отново бе основният фокус на четвъртата визита на Джорджа Мелони в Тунис

  • 18 април 2024 10:33

  • 280
  • 1
Миграцията отново бе основният фокус на четвъртата визита на Джорджа Мелони в Тунис
© Getty images (архив)

Дни след като президентът на Тунис Каис Сайед заяви, че не иска да оставя Европа да изнася миграционните си проблеми в неговата страна, премиерът на Италия Джорджа Мелони Джорджа Мелони Джорджа Мелони е италиански политик и журналист, министър-председател на страната от 22 октомври призна, че северноафриканската страна "не може да се превръща в пункт за приемане на мигранти”, които преди това са стигнали до Стария континент, предаде АП, цитириаа от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1594


Мелони, която е на четвърта визита в Тунис за последната година, се опита да избегне напрежението около споровете как да се овладеят миграционните потоци през Средиземно море. Тя оцени високо общите приоритети на Тунис и Италия в борбата срещу трафикантите на хора и репатрирането на африканските мигранти в родните им страни.

Мелони и Сайед подписаха нови споразумения в рамките на т. нар. "План Матеи” - стратегия на Италия за цяла Африка, която има за цел да се увеличат икономическите възможности на континента, за да се предотврати миграцията към Европа.

"Жизненоважно е да работим заедно и да продължим да се борим срещу робството от третото хилядолетие, срещу мафията и групировките, които експлоатират легитимните желания на хора, стремящи се към по-добър живот", каза Мелони.  

От началото на тази година около 16 000 мигранти са предприели рисковани пътувания от Северна Африка до Италия, изминавайки стотици километри от Алжир, Тунис и Либия, главно до островите край бреговете на Апенинския полуостров.

По данни на Агенцията на ООН за бежанците към 15 април броят на нелегалните мигранти, пристигнали в Италия, е намалял почти двойно спрямо същия период на миналата година.  Това отчасти се дължи на тунизийските гранични патрули, които тази година са попречили на близо 21 000  души да навлязат нелегално в европейски води.

Въпреки това Сайед отдавна подчертава, че не желае страната му да се превръща в "гранична охрана" на Европа или да приема мигранти, които Старият континент иска да депортира.

По-рано тази седмица тунизийският президент заяви, че няма намерение да открива центрове за задържане на мигранти. "Няма да приемем присъствието на хора извън закона и Тунис няма да бъде жертва", категоричен бе Сайед.

Италия и нейните партньори от ЕС са обещали значителна финансова подкрепа на страните от другата страна на Средиземно море, за да помогнат за предотвратяването на миграцията и трафика на хора. По-голямата част от средствата, обещани на Тунис, които възлизат на над 1 млрд. евро, трябва да бъдат отпуснати съгласно подписан през юли меморандум за разбирателство за "всеобхватно стратегическо партньорство".

За целта обаче Тунис трябва да се споразумее с Международния валутен фонд (МВФ) за отблокирането спасителен пакет, който може да изисква болезнени съкращения на разходите.

Подписаните днес споразумения между Италия и Тунис не включват допълнителни парични обещания.

Германия регистрира най-високия брой престъпления срещу бежанци от 2016 г. насам

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:26

1
❤️ Г­­о­­р­­е­­­щ­­и­­­ ­­м­­о­­м­и­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­ч­­­а­к­в­­а­­т ­­-­­ X­­­1­­8­­­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини