Пратката с лекарства за десетки заложници, държани от "Хамас", вече е напът за Газа

  • 17 януари 2024 16:31

  • 698
  • 1
Пратката с лекарства за десетки заложници, държани от "Хамас", вече е напът за Газа
© Getty images (архив)

Пратката с лекарства за десетки заложници, държани от "Хамас", вече пътува по предназначение, след като Франция и Катар станаха посредници за сключване на първото споразумение между Израел и палестинската ислямистка групировка от ноември насам, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2272


Медикаментите пристигнаха в Египет и вече пътуват към границата с Газа, заяви високопоставен представител на "Хамас". Той отбеляза, че на всяка кутия с медикаменти, предвидена за заложниците, се падат по 1000 кутии за палестинци. Освен това споразумението включва доставяне на допълнителна хуманитарна помощ за палестинците от обсадения крайбрежен анклав.

Заложниците на „Хамас“ в Газа ще получат лекарства

Конфликтът между Израел и "Хамас" продължава вече над 100 дни и няма признаци, че ще приключи скоро. Боевете разпалиха напрежение из целия Близък изток, като през последните дни имаше огромен брой удари и контраудари на различни места в региона, от Северен Ирак до Червено море и от Южен Ливан до Пакистан.

Израел се зарече, че ще унищожи "Хамас", за да гарантира, че атаката от 7 октомври, която предизвика войната в ивицата Газа, никога няма да се повтори. Тогава бойци от палестинското движение пробиха граничните заграждения и щурмуваха населени места в Южен Израел.

При нападението бяха убити около 1200 души, предимно цивилни, а близо 250 бяха взети в плен. След това Израел започна операция в ивицата Газа, заради която около 85% от 2,3-милионното население на анклава трябваше да напуснат жилищата си. По данни на ООН една четвърт от жителите на Газа за засегнати от животозастрашаващ глад.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.17 | 19:16

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини