Гамбия потвърди птичи грип в резерват за диви птици близо до столицата

  • 06 април 2023 16:09

  • 218
  • 0
Гамбия потвърди птичи грип в резерват за диви птици близо до столицата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гамбийските власти са открили високопатогенния птичи грип H5N1 в резерват за диви птици, се казва в изявление на министерството на земеделието, по-малко от седмица след като съседен Сенегал съобщи за огнище на заболяването в птицеферма, съобщава БТА.

Пробите в в Гамбия бяха събрани от резервата за птици "Танджи", на около 20 километра от столицата Банджул, след съобщения за необичайна смърт сред диви птици.

Пробите са изпратени в лаборатория в Дакар (столициата на Сенегал) на 1 април и са дали положителен резултат за високопатогенен птичи грип (HPAI) тип H5N1, се казва в изявлението, публикувано вчера.

Чили откри първия си случай на птичи грип при човек

Властите "работят в тясно сътрудничество, за да помогнат за намаляване на натиска на инфекцията на ниво диви птици, за да предотвратят разпространението към домашните", се добавя в него.

Птичият грип се разпространи по света през изминалата година, убивайки повече от 200 милиона птици, карайки цените на яйцата да скочат рязко и предизвиквайки безпокойство сред правителствата относно предаването на вируса на човека.

Гамбия е почти изцяло заобиколена от Сенегал, който съобщи за огнище на птичи грип H5N1 в птицеферма в северозападната част на западноафриканската страна миналия петък.

Това огнище възникна на 18 март във ферма в село Поту близо до град Луга, недалеч от националния парк Langue de Barbarie, където на 10 март беше открито огнище на птичи грип тип H5N1.

Същата болест беше открита за първи път на 8 март в проби, взети от мигриращи кралски птици и рибарки около Розовото езеро и остров Йоф близо до столицата Дакар, според сенегалските власти.

Огнището в птицефермата в Поту уби 500 птици, докато останалите животни в стадото от 11 400 птици бяха умъртвени. Над 1700 смъртни случая на диви птици също са регистрирани в Сенегал.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини