Кристалина Георгиева: Глобалната инфлация може да е близо до своя пик

  • 07 ноември 2022 15:25

  • 585
  • 2
Кристалина Георгиева: Глобалната инфлация може да е близо до своя пик
© Getty Images

Глобалната инфлация може да е близо до своята връхна точка. Все пак може да се окаже трудно тя да се сведе до целевите равнища около 2 на сто. Това заявява в интервю за Блумбърг Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), която ще вземе участие в 27-aта конференция на Организацията на обединените нации за изменението на климата, започнала вчера в Египет.

Това, което тласка нагоре инфлацията е не само нарушеното търсене и предлагане, но също така и променящата се среда, вследствие на осъзнаването, че вече не можем да взимаме решенията си на базата на евентуалните разходи, казва още Георгиева, като е обяснила, че ако искаме да постигнем диверсификация на веригите за доставка, това неизбежно ще тласне нагоре цените. 

Виждаме, че централните банки са обединени в борбата си срещу инфлацията, и са я приели като свой основен приоритет. Борбата на централните банки с инфлацията и диверсификацията на доставките, процеси които протичат паралелно, ще смъкнат цените до нивата, на които трябва да бъдат, допълва Георгиева.

ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще достигне връх през първата половина на 2023 г.

Тя предупреди, че ако не успеем в борбата си срещу инфлацията, то "тогава основата за растеж, която е ценовата стабилност, ще бъде нарушена", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
585 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.07 | 20:00

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.07 | 15:59

1
ооо, Cтaпинка! Излезе от анyса на тиквата и почна да дрънка

Добави коментар

Водещи новини