Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключи посещението си в Демократична република Конго

  • 11 август 2022 14:24

  • 499
  • 2
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключи посещението си в Демократична република Конго
© Getty images (архив)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отпътува днес от Демократична република Конго след края на еднодневното си посещение в рамките на дипломатическа обиколка в Африка, съобщи президентството на ДР Конго, цитирано от АФП, предаде БТА.

Преди това Блинкън се среща с министър-председателя на ДР Конго Жан-Мишел Сама Луконде и с членове на гражданското общество. По информация на посолството на САЩ в столицата Киншаса, самолетът му е излетял следобед.

Според Държавния департамент Блинкън и Сама Луконде са "разговаряли за това колко важно е  да се организират и произведат свободни и честни избори през 2023 г., както е по план". Държавният секретар е обявил, че Американската агенция за международно развитие (USAID) "ще отпусне допълнителни 10 милиона долара за осигуряване на мирно политическо участие и прозрачност по време на вота, с което общата подкрепа на САЩ за изборите в ДР Конго ще достигне 23,75 милиона долара", уточняват от ведомството.

Блинкън и Сама Луконде са обсъдили и теми като "насърчаване на спазването на човешките права, подобряването на инвестиционния климат, опазването на околната среда, борбата с корупцията и осигуряването на вериги за доставки на ценни минерали, необходими за световния преход към по-чисти форми на производство на енергия".

Държавният секретар е подчертал тясното и дългогодишно сътрудничество между САЩ и ДР Конго в области като борбата с епидемиите от ебола, важна за здравето на глобално равнище, както и устойчивото производство на храни, се казва още в съобщението.

При пристигането си в Киншаса вчера Антъни Блинкън се срещна с президента на ДР Конго Феликс Чисекеди, като преди това даде обща пресконференция с външния министър Кристоф Лутундула.

На пресконференцията ръководителят на американската дипломация заяви, че САЩ са разтревожени от достоверната информация, че Руанда подпомага бунтовническото "Движение 23 март" (М23), в източната част на ДР Конго. "Ние сме сериозно обезпокоени от достоверните данни, според които Руанда подкрепя М23", посочи той.

Движението М23 е стара бунтовническа групировка, доминирана от етноса тутси, която беше победена през 2013 г. През миналата година обаче тя отново се въоръжи и обвини Киншаса, че не спазва условията за разоръжаване и реабилитиране на нейните бойци.

ДР Конго твърди, че правителството в Кигали подкрепя бунта - нещо, което Руанда отрича.

Антъни Блинкън ще завърши африканската си обиколка именно в Руанда.

Блинкън пристигна в Киншаса за втория етап от дипломатическата си обиколка

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
499 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.12 | 10:32

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.08.11 | 15:21

1
АФРИКА Е С ЕВРОПЕЙЦИТЕ, БЛИНКЕН СИ ГУБИ ВРЕМЕТО САМО.

Добави коментар

Водещи новини